h

Staatssecretaris Schulz negeert statenmotie over "Ruimte voor de Rivier"

23 mei 2006

Staatssecretaris Schulz negeert statenmotie over "Ruimte voor de Rivier"

Staatssecetaris Schulz van van Verkeer en Waterstaat is niet onder de indruk van de motie die Provinciale Staten hebben aangenomen, waarin gevraagd wordt om serieuze aandacht voor alternatieven voor de dijkverlegging bij Lent en de hoogwatergeul bij Heerde. Dat blijkt uit een interview met haar in het blad "Heerde Huis aan Huis" van 16 mei. Daarin stelt ze onder andere: "In de politiek is vaak sprake van de weg van de minste weerstand. Logisch dus dat Provinciale Staten ook hameren op alternatieven. Maar ik heb de alternatieven van onder en boven bekeken".

De staatssecretaris geeft in het interview duidelijk aan dat zij zich mede baseert op het feit dat ze gesteund wordt door het zogenaamde regioadvies. De voorzitter van de adviesclub waarnaar ze verwijst is PvdA- gedeputeerde Harry Keereweer.

Het is nu aan de Tweede Kamer om er alsnog voor te zorgen dat het verzet tegen de plannen alsnog resultaat oplevert. De besluitvorming is uitgesteld tot eind juni.

Hieronder staat de volledige tekst van het interview met staatssecretaris Schulz.

WAPENVELD/DEN HAAG - Als het aan staatssecretaris Melanie Schultz van Haegen ligt wordt er ondanks het brede verzet uit het gebied, niet getornd aan de hoogwatergeul. Mede door de steun van het Regioadvies blijven voor haar de voorstellen in deel 3 van de PKB 'Ruimte voor de rivier' onverkort van kracht.

"Het kabinet heeft de bestuurlijke keuze gemaakt om op een aantal plekken verder te gaan dan de wettelijk vastgelegde eis er voor te zorgen dat de veiligheid in 2015 voor een afvoer van 16.000 m3 is gewaarborgd. De geul bij Veessen/Wapenveld is één van die plaatsen. Dit mede om te voorkomen dat in de toekomst nog eens geïnvesteerd moet worden", zo verklaart de staatssecretaris op vragen van deze krant. Ze zegt desgevraagd wel bereid te zijn tot een nader onderzoek naar de noodzaak van de hoogwatergeul als de Tweede Kamer daar om zou vragen. "Maar ik zal dan ook meteen wijzen op de consequenties die uitstel voor andere gebieden zal kunnen hebben", geeft staatssecretaris Schultz ook meteen aan.

Dat is ook de kern van haar verhaal: de samenhang in de circa veertig maatregelen waarvoor in de PKB 'Ruimte voor de Rivier' is gekozen.
Uitgangspunt is het basisrapport dat in 2002 werd vastgesteld. Kern is dat het kabinet met een pakket maatregelen moet komen die in 2015 een veilige afvoer van 16.000 m3 waarborgen. Dat wordt ook door de staatssecretaris
benadrukt: "Het is een misvatting dat 18.000 m3 het uitgangspunt is. Het is en blijft 16.000 m3 tot 2015. Maar wel met de mogelijkheid om een doorkijk en visie te geven op de maatregelen na 2015. En daarin heeft het kabinet dus de beleidskeuze gemaakt om op bepaalde plaatsen zoals Veessen/Wapenveld een stap verder te gaan", legt ze uit.

Staatssecretaris Schultz bracht op 30 augustus vorig jaar een bezoek aan het gebied. De alternatieven die toen werden aangedragen, waren voor haar aanleiding de projectorganisatie 'Ruimte voor de Rivier' opdracht te geven de achtergronden van de keuze en de aangedragen alternatieven nog eens goed tegen het licht te houden. Er volgde een omvangrijk, 27 pagina's tellend rapport dat begin maart naar de Tweede Kamer werd gezonden. Daarin blijft
overeind: de hoogwatergeul is de beste en relatief de goedkoopste oplossing.

Onderhoud uiterwaarden

Nog niet zo lang geleden was in kringen van Rijkswaterstaat te horen dat het bij de invloed van opgroeiende vegetatie in de uiterwaarden op de waterstand ging om 'millimeters'. Maar dat ligt nu blijkbaar anders.
"Ik vind het van belang te benadrukken dat het weghalen van het groen in de uiterwaarden, zal leiden tot enkele centimeters waterstandsverlaging. Te weinig om de hoogwatergeul te kunnen laten vervallen. De hoogwatergeul leidt tot circa 40 centimeter waterstandsverlaging", aldus staatssecretaris Schultz. Ze meldt wel dat er een onderhoudsplan voor de uiterwaarden komt als het gaat om vegetatie.

"Maar blijkbaar is het ondezoek naar de alternatieven niet voldoende.
Provinciale Staten van Gelderland hebben na uw beantwoording van 16 maart een motie aangenomen waarin ze stellen dat ze een gelijkwaardig onderzoek van de alternatieven willen".
"In de politiek is vaak sprake van de weg van de minste weerstand. Logisch dus dat Provinciale Staten ook hameren op alternatieven. Maar ik heb de alternatieven van onder en boven bekeken". Staatssecretaris Melanie Schultz houdt vol dat er, ondanks het verzet, sprake is van breed maatschappelijk draagvlak voor de hoogwatergeul in de samenhang met de andere maatregelen.

Breed draagvlak

"Het Regio-advies inclusief de hoogwatergeul en andere maatregelen wordt nog steeds breed gesteund", merkt ze nadrukkelijk op.
"Maar u moet het doen zonder de steun van de gemeente Heerde, het Waterschap Veluwe, de Regio-commissie en anderen. Politiek hing de steun van Provinciale Staten aan een zijden draad. Slim nam daar de PvdA het initiatief voor een brief aan de Tweede Kamer in plaats van een aanval juist op het Regio-advies. Maakt dat allemaal niet uit?"
"Ik kan niet anders dan concluderen dat het Regio-advies nog steeds brede steun heeft al wordt er politiek bedreven. We willen de rivier de ruimte geven en dat idee is van onderop ontwikkeld. Daarop zijn we met de uitwerking gekomen, concreet een 40 projecten. We hebben een lang traject van inspraak gehad en natuurlijk komt er verzet als concrete projecten bekend worden. Ik houdt vast aan de samenhang. En als kabinet staan we er voor om het algemeen belang te dienen. Het kabinet houdt vast aan de ingezette koers en gaan op enkele plaatsen verder dan de 16.000 m3 waaronder dus Veessen/Wapenveld".

Hoogwatergeul speeltje?

WAPENVELD - Er blijven natuurlijk vragen te over om te stellen aan staatssecretaris Melanie Schulz. Eén daarvan is: wanneer wordt de hoogwatergeul daadwerkelijk gebruikt?

Projectleider Lambemont van Rijkswaterstaat verklaarde in januari van dit jaar dat de hoogwatergeul misschien bij een afvoer bij Lobith van 14.000 m3 al in gebruik genomen wordt. Krijgt Rijkswaterstaat als dit niet helder vast ligt, een leuk speeltje langs de IJssel?

Staatssecretaris Schultz gaat daar niet gedetailleerd op in. "Dat zal mede in de Planstudie verder uitgewerkt moeten worden. Maar ik wil benadrukken dat de hoogwatergeul alleen bedoeld is voor extreme situaties. De hoogwatergeul zal naar alle waarschijnlijkheid eens per honderd jaar gebruikt worden" , is het uitgangspunt van de staatssecretaris.
Een andere vraag is de internationale samenwerking in de strijd tegen overstromingen. Krijg je geen 'luie Duitsers' als Nederland de boel keurig op orde heeft en Duitsland het water mooi kan laten stromen?
"Ik was zelf een van de initiatiefnemers voor de Europese hoogwaterrichtlijn. In dat overleg is duidelijke afgesproken dat ieder land zijn eigen verantwoordelijkheid heeft maar gevolgen van hoogwaterstanden niet op andere landen mag afwentelen. Ook bovenstrooms moet er geïnvesteerd worden en ook onze Duitse buren geven de rivier de ruimte", merkt de staatssecretaris hierover op.
Tot slot: kent u de wedstrijd 'Mooiste Plek van Nederland?'.
"Ik zal zaterdagavond kijken naar de uitzending waarin het Wapenveldse Broek te zien is", belooft staatssecretaris Melanie Schultz van Haegen. .

Ruimte voor de Rivier: gedeputeerde Keereweer negeert statenuitspraak

U bent hier