h

Wandelbeleid: coalitiepartijen stellen geen prijs op constructieve ideeën van de SP

29 mei 2006

Wandelbeleid: coalitiepartijen stellen geen prijs op constructieve ideeën van de SP

Door sommigen wordt al jarenlang beweerd dat de SP een "tegenpartij" is, die zelf niet met alternatieven komt. In Gelderland is het andersom: de SP komt regelmatig met goede beleidsvoorstellen, maar de grote partijen leggen die zonder argumenten terzijde. Eerder ging het onder andere om de komst van één subsidieloket. Afgelopen woensdag werd een motie getorpedeerd waarin om meer aandacht voor wandelen in Gelderland werd gevraagd.

Het aantal wandelaars in Gelderland neemt al jarenlang sterk toe. En dan gaat het niet alleen om de Vierdaagse van Nijmegen. Ook het toeristische wandelen zit in de lift. De "grijze golf" van ouderen die nu en de komende jaren met pensioen gaan heeft vaak aardig wat geld te besteden. Dat is al te merken aan de verkoop van stokken voor "Nordic Walking". En aan de stijging van boekingen voor restaurants en hotels die aan bekende routes liggen, zoals het Pieterpad.

De provincie Gelderland doet al veel aan fietsbeleid. Maar ze houdt zich niet gericht bezig met het bevorderen van het wandelen. Terwijl dit goed is voor de volksgezondheid en, zoals hierboven al vermeld, ook goed voor de economie. Punt van aandacht is ook, dat de Nederlandse Spoorwegen een groot aantal spoorwegovergangen voor alle verkeer wil sluiten. Uit veiligheidsoverwegingen. Daardoor moeten wandelaars mogelijk veel kilometers gaan omlopen.

Dus leek het de SP een goed idee om het college te vragen om met een notitie te komen, waarin uiteengezet wordt hoe Gelderland kan meeprofiteren van de wandelrage.

De motie kreeg in de statenvergadering van afgelopen woensdag een warm onthaal van een groot aantal fracties: GroenLinks, D66, de Christenunie en Sociaal Gelderland ondertekenden hem ook. Maar de grote coalitiepartijen PvdA, CDA en VVD onthielden hun steun.

SP- statenlid Toine van Bergen heeft het idee dat de grote fracties soms uit rancune over acties van de SP weigeren om initiatieven van zijn partij te steunen. Zelfs als deze kunnen zorgen voor extra werkgelegenheid, zoals in het geval van de ' wandelmotie'. " Kinderachtig als dat zo is. Maar wij begeven ons niet op hetzelfde niveau. Dat is immers niet in het belang van de Gelderse burger, door wie je gekozen bent. Zo hebben wij een PvdA- voorstel om geld te geven voor het vervangen van veren over de rivieren enthousiast gesteund".

Tekst van de SP-motie "Wandelen in Gelderland"

Provinciale Staten van Gelderland, in vergadering bijeen d.d. 24 mei 2006, gehoord de beraadslagingen, overwegende dat:

- Er in het hoofdstuk “Beleidsaccenten 2007” in paragraaf 8.2 aandacht wordt besteed aan de bevordering van recreatie en toerisme;
- Dat het college daarin aangeeft mogelijkheden te zien om het gebruik van de fiets te stimuleren;
- Dat een stimulerend beleid met betrekking tot wandelen ontbreekt;
- Dat de interesse in het wandelen de laatste jaren sterk toeneemt;
- Dat deze toename de komende jaren door zal gaan;
- Dat het stimuleren van wandelen bijdraagt aan bevordering van recreatie en toerisme én aan de volksgezondheid;
- Dat een groot aantal spoorwegovergangen gesloten dreigt te worden, ook voor wandelaars;

Draagt het college op om uiterlijk 1 januari 2007 te komen met een kadernotitie wandelbeleid,

en gaat over tot de orde van de dag.

U bent hier