h

Gelderse SP-groepen voeren actie tegen asbestwegen

17 juni 2006

Gelderse SP-groepen voeren actie tegen asbestwegen

Afgelopen week was er in Eibergen een vergadering van Achterhoekse SP-ers waarin een actieplan is opgesteld in verband met het gevaar van de asbestwegen. Vanuit de Eternit-fabriek in Goor zijn vroeger ook in grote delen van de Achterhoek onverharde wegen "opgehoogd" met asbesthoudend puin. Dat dit niet zonder risico's is werd onlangs duidelijk uit nieuw wetenschappelijk onderzoek. De statenfractie gaat binnenkort opheldering vragen aan het provinciebestuur, omdat ze signalen kreeg dat er informatie over het voorkomen van asbestwegen wordt achtergehouden. Ondertussen hebben Berkellandse SP-ers al een eerste actie gevoerd.

In een brief eisen zij van hun gemeentebestuur dat er op zeer korte termijn huis-aan-huis brieven verspreid worden over een regeling, die al op 1 juli 2006 afloopt. Voor deze datum moeten namelijk asbestwegen gemeld worden bij de gemeente. Deze worden dan gesaneerd. Wie verzuimt om door te geven waar vermoedelijk asbest is verwerkt in wegen kan na de hierboven genoemde datum zelf opdraaien voor de saneringskosten.

De SP vindt deze maatregel, die voor een zestal gemeenten in de Achterhoek geldt, uiterst onrechtvaardig. Niet iedereen is immers op de hoogte van de aanwezigheid van asbest in zijn of haar directe omgeving.

Bovendien is aan deze regeling veel te weinig aandacht gegeven. Ze is alleen gepubliceerd in een regionale weekkrant, die niet door iedereen gelezen wordt. Daarom eist de SP alsnog verspreiding, op zeer korte termijn, van brieven op alle huisadressen in Berkelland.

Mocht de gemeente Berkelland niet ingaan op het verzoek van de SP, dan ziet de opartij zich genoodzaakt om alle wegen in de gemeente Berkelland aan te melden voor de lijst van wegen die mogelijk asbest bevatten.

De Berkellandse milieuwethouder Hans Boxem heeft de SP in zijn gemeente inmiddels uitgenodigd voor een gesprek over deze kwestie.

De tekst van de brief

Betreft: saneringsregeling voor eigenaren asbestwegen in de gemeente Berkelland.

Geacht college van burgemeester en wethouders,

De gemeente Berkelland is een van de 7 gemeentes waarbij eigenaren (particulieren, en niet-publiekrechtelijke organisaties: bedrijven, instellingen, stichtingen) van asbestwegen en -erven een laatste mogelijkheid krijgen om zich aan te melden voor de saneringsregeling asbestwegen. Eigenaren die na 30 juni 2006 nog asbest in hun wegen of erven hebben zitten en zich niet hebben gemeld, kunnen strafrechtelijk worden vervolgd. Bovendien draaien zij zelf op voor de kosten van de sanering.

Om de regeling kenbaar te maken aan de inwoners van de gemeente heeft de gemeente Berkelland haar inwoners geïnformeerd via de lokale media. Verder is er een (matig bezochte) inloopavond geweest, wederom aangekondigd in de lokale media. Dit is echter niet genoeg.
Als geen ander zou de gemeente Berkelland zich bewust moeten zijn van de enorme gezondheidsrisico’s die asbestvervuiling met zich meebrengt. En ook de (financiële) molensteen die een asbestvervuiling kan opleveren is de gemeente niet onbekend. De SP-ledenwerkgroep Berkelland is dan ook van mening dat de gemeente Berkelland, gezien de ernst van de asbestproblematiek, nog een extra stap moet zetten.

De gemeente Hof van Twente, een gemeente die onder dezelfde regeling valt als de gemeente Berkelland, heeft de informatievoorziening met een grotere daadkracht ter hand genomen. Daar heeft ieder huishouden, naar wij vernamen, een brief ontvangen met daarin uitgelegd hoe de regeling is opgebouwd. Een dergelijke een-op-een communicatie dient ook door de gemeente Berkelland te worden gevoerd over deze aangelegenheid. Dit is niet meer dan vanzelfsprekend wanneer er zelfs een strafrechtelijke vervolging in het verschiet ligt voor mensen die het verzuimd hebben te melden dat er zich asbest in hun wegen en/of erven bevindt. Verder lijkt het erop dat het Rijk bezig is zich in te dekken voor latere financiële gevolgen. Hoe zit het bijvoorbeeld met mensen die er zich niet bewust van zijn dat zij asbestvervuiling hebben? Kunnen zij alsnog vervolgd worden en opdraaien voor de kosten? Veel onduidelijkheden dus, waarover een gemeente zijn burgers adequaat dient voor te lichten.

De SP-ledenwerkgroep Berkelland is kortom van mening dat er voor de 21e juni 2006 een brief dient te worden verzonden aan alle burgers van Berkelland met alle informatie over de saneringsregeling asbestwegen, zodat er daadwerkelijk alles aan is gedaan om de burger te informeren en burgers nog voor 30 juni hun (vermeende) vervuiling kunnen melden. Verder vinden wij dat de gemeente vragen moet stellen aan de provincie Gelderland en VROM betreffende de regeling voor mensen die niet op de hoogte zijn van de asbestvervuiling op hun weg en/of erf, maar daar later wel mee geconfronteerd zullen kunnen worden.

Als SP nemen wij in deze ook zelf onze verantwoordelijkheid. Indien niet iedere burger in Berkelland op de hoogte is gebracht van deze belangrijke regeling dient er geen enkel risico te worden genomen en zal de SP-ledenwerkgroep Berkelland voor de zekerheid alle wegen / grondgebied in de gemeente Berkelland als potentieel vervuild aanmelden bij het Landelijk Meldpunt Asbest.

Met vriendelijke groet,
Namens de SP-ledenwerkgroep Berkelland

Drs. M.C. Hilferink

Lees dit artikel uit de Twentsche Courant/Tubantia
SP wil duidelijkheid en openbaarheid over asbestwegen

U bent hier