h

SP: Provincie moet overeenkomst over storten baggerslib opzeggen

4 juni 2006

SP: Provincie moet overeenkomst over storten baggerslib opzeggen

Op 18 april 2005 ondertekenden de gezamenlijke provincies een afspraak met het Ministerie van Verkeer en Waterstaat over het storten van baggerslib in ondergrondse depots. De SP vindt dat Gelderland deze afspraak moet opzeggen, omdat er nu geen eerlijke discussie mogelijk is over andere mogelijkheden om met het slib om te gaan. Zoals verwerken, of (tijdelijk) bovengronds opslaan.

Woensdag 7 juni vindt in het Gelderse Lienden het zogenaamde "Gelders Debat" plaats over de baggerproblematiek. De actiegroep "Red de Betuwe" en ook de Gelderse SP boycotten het debat.

Niet alleen omdat op dit moment Gelderland gebonden is aan de bovengenoemde afspraak, getiteld: Startovereenkomst Naar Regionale Bestuursakkoorden Waterbodems". Steen des aanstoots is daarnaast het feit, dat de provincie alvast heeft aangegeven in te willen stemmen met het storten van deels giftig baggerslib in de Ingensche Waarden. Dit uiterwaardengebied ligt in de directe omgeving van Lienden.

Om de weerstand van omwonenden en milieuorganisaties te breken worden ondertussen kosten nog moeite gespaard. Zo wordt er door ingenieursbureau Arcadis, in opdracht van Rijkswaterstaat, een imagocampagne gevoerd om het storten van baggerslib te bevorderen. Arcadis is hetzelfde bureau dat ook door de aanvrager van de slibstort in de Ingensche Waarden, Ingensche Waarden BV, is ingeschakeld om zijn plannen te kunnen realiseren. Rijkswaterstaat betaalt ook de "onafhankelijke" Stichting Reinwater voor een publiekscampagne.

In het najaar dienen een aantal fracties een initiatiefvoorstel in om te komen tot aanpassing van het baggerbeleid. De SP zal dan het voorstel indienen om de Startovereenkomst op te zeggen.

In plaats van deel te nemen aan het Gelders Debat zal SP- statenlid Toine van Bergen woensdagmiddag 7 juni in het centrum van Lienden zijn, om met de bevolking in discussie te gaan.

Tekst van de Startovereenkomst Naar Regionale Bestuursakkoorden Waterbodems
SP doet niet mee aan Gelders debat over slibstort

U bent hier