h

SP wil duidelijkheid en openbaarheid over asbestwegen

8 juni 2006

SP wil duidelijkheid en openbaarheid over asbestwegen

Dagblad De Stentor meldde op 31 mei dat TNO- onderzoeker Peter Tromp van mening zou zijn dat alle asbestwegen in Gelderland onmiddellijk gesloten moeten worden. Gedeputeerde van Diessen wil hier volgens het artikel niet toe overgaan. Daarnaast deelde onderzoeker Peter Tromp van TNO de SP telefonisch mede dat er ongeveer vier jaar terug door hem onderzoek is gedaan naar asbestwegen in Gelderland. Het rapport dat daarover is opgesteld is volgens hem niet openbaar.

De SP- fractie heeft over deze zaak een debat aangevraagd in de statencommissie Economie en Milieu. Mocht het rapport van Tromp inderdaad geheim zijn, dan wil statenlid Toine van Bergen dat het alsnog openbaar wordt, en voor 14 juni aan de leden van deze commissie wordt toegestuurd.

Inmiddels is echter bekend dat de bovengenoemde vergadering van 14 juni niet doorgaat. De SP zal waarschijnlijk voor de statenvergadering van 28 juni een spoeddebat aanvragen over deze zaak.

In Gelderland speelt de problematiek van de asbestwegen in de regio's Harderwijk en Berkelland. Bovendien werd onlangs bekend dat eenzelfde problematiek speelt rond Doesburg. In alle gevallen gaat het om het feit, dat in het verleden asbesthoudend materiaal is verspreid vanuit fabrieken die asbestproducten produceerden.

Tekst van het artikel uit De Stentor van 31 mei 2006

Saneren asbestwegen is enige remedie

van onze redactie binnenland

31 MEI 2006 - Asbestwegen moeten onmiddellijk worden afgesloten, vindt TNO-onderzoeker drs Peter Tromp. Staatssecretaris van milieu Van Geel zegde gisteren alle medewerking toe bij de sanering van asbestwegen. De provincie Gelderland is minder overtuigd van het gevaar.

HARDERWIJK/GOOR - Gelders milieugedeputeerde Rene van Diessen voelt niets voor ‘draconische maatregelen’ als het afsluiten van alle gevaarlijke asbestwegen in de provincie.

‘De situatie is niet zo ernstig dat wij nu wegen moeten gaan afsluiten in de provincie’, reageert Van Diessen op het onderzoek van TNO-onderzoeker Tromp, die alle asbest wegen onmiddellijk wil sluiten wegens gevaren voor de volksgezondheid.

Het verschil tussen de asbestwegen in Harderwijk en die Twente is dat in Twente het asbest-afval op de wegen werd gestort. Dat levert in droge periodes stofwolken op met kankerverwekkende asbestvezels. Op de Veluwe werd het asbestafval vaak afgedekt met een laag zand.

Camping

Maar op een camping in de gemeente Ermelo troffen de onderzoekers twee jaar geleden weggetjes aan waar asbest ook in de toplaag was verwerkt. ‘Als de situatie daar nog zo zou zijn liet ik het onmiddellijk afdekken. In ieder geval zou ik er niet onnodig mee wachten’, zegt Tromp.

Een campingbewoner, die jarenlang zijn vakanties doorbracht op deze camping, weet nog exact hoe 20 jaar geleden voor zijn ogen een vrachtwagen asbestpuin neergekieperde. ‘Ik was zeven jaar toen ik op een schommel zat en er een vrachtwagen kwam om puin te storten om het pad tussen de kampeerders te verharden.’

Tinka de Bruin, voorzitter van het landelijk Comite van Asbestslachtoffers, ziet niets in het plaatsen van waarschuwingsborden voor risicovolle gebieden. ‘Borden helpen niet, dat is lachwekkend. Saneren is de enige remedie’.

Bij het landelijk asbestmeldpunt, dat vorige week werd geopend door staatssecretaris Van Geel, zijn inmiddels 246 meldingen gedaan. Het merendeel (207) komt uit de provincies Gelderland en Overijssel, de overige 39 uit de rest van Nederland.

Beantwoording statenvragen over asbestwegen in Berkelland

U bent hier