h

Waar de mensen zijn, daar moet ook de bus zijn

13 juni 2006

Waar de mensen zijn, daar moet ook de bus zijn

Dat is de filosofie van het busbedrijf van Leichlingen (D). Op zoek naar een betaalbare maar wel professionele vorm van vervoer introduceerden zij een kleine bus met aanhanger, de zogenaamde Bus-Zug; een Zwitserse uitvinding. Doordat ook zonder aanhanger kan worden gereden is het aantal zitplaatsen aan te passen aan de behoefte. En dat scheelt in de brandstofkosten. Op zaterdag 10 juni bezochten het busplatform Culemborg, het platform WageningenBereikbaar en een lid van de Gelderse SP-fractie het busbedrijf in Leichlingen bij Keulen. Marianne Breedijk, gemeenteraadslid voor de SP in Wageningen, ging mee en doet verslag over dit bezoek.

Na een uitleg over de Bus-Zug werd een demonstratie-rit gemaakt door het overigens leuke plaatsje Leichlingen. Opvallend was het comfort, de grote wendbaarheid en de ruimte in zowel bus als aanhanger. De bus zelf heeft 13 zitplaatsen en 8 staplaatsen en ruimte voor een rolstoel danwel kinderwagen. De aanhanger biedt plaats aan 17 mensen, 16 zitplaatsen en 1 staplaats. De combinatie vergt een beperkte investering, heeft lage onderhoudskosten en beperkt de chauffeurskosten.

Bus-Zug in LeichlingenDe bus-zug in Leichlingen.

Zowel Culemborg als Wageningen waren onder de indruk en denken hiermee een innovatieve én haalbare oplossing gevonden te hebben voor het bereikbaar maken van hun steden. Beide steden hebben te maken met een uitgekleed openbaar vervoer in de stad waarbij vooral de ontsluiting van de wijken onderling en richting het centrum een probleem is. Deze Bus-Zug zorgt niet alleen voor die ontsluiting maar is ook een volwaardig alternatief voor de auto. Door ook haltes in het centrum te creëren, draagt het dus ook bij aan de beperking van het parkeerprobleem en aan de economische vitaliteit.

Nu is het dus zaak de provincie te overtuigen want die is verantwoordelijk voor het openbaar vervoer. Ook heeft de provincie speciaal gelden beschikbaar voor innovatie in het openbaar vervoer. Het Busplatform Culemborg heeft daarom een beroep gedaan op die gelden. Op woensdag 14 juni zal Busplatform Culemborg, ondersteund door WageningenBereikbaar, daarover ook inspreken in de commissie Verkeer en Water. De Gelderse SP steunt dit voorstel van harte.

U bent hier