h

SP ongerust over gevolgen nieuwe N18

5 september 2006

SP ongerust over gevolgen nieuwe N18

Na jaren van overwegen heeft het ministerie van Verkeer en Waterstaat besloten dat het nu echt tijd wordt om de weg tussen Varsseveld en Enschede, de N18, te moderniseren. De huidige weg voldoet niet meer aan de huidige eisen voor veiligheid en leefbaarheid. Gevaarlijke situaties, geluidsoverlast, luchtverontreiniging en opstoppingen vormen een probleem. De SP vindt de huidige situatie ook niet wenselijk en juicht verbetering van deze weg alleen maar toe. Echter is de SP wel bang dat gedurende de besluitvorming economische belangen zwaarder zullen gaan wegen dan culturele-, milieu- en maatschappelijke belangen.

De reden van deze angst is de levendige lobby door de KvK en de VVD voor het aanleggen van een geheel nieuwe (snel)weg. De regionale Kamer van Koophandel is een lobby gestart die de noodzakelijkheid van de weg moet aantonen en de VVD heeft in haar concept-verkiezingsprogramma voor de Provinciale Statenverkiezingen aangegeven dat de A18 - de meest extreme opwaardering van de N18 - gerealiseerd moet worden.

Eind dit jaar start een onderzoek naar de mogelijke tracés voor de nieuwe N18. Deze weg, die mogelijk een snelweg wordt, zal een enorme invloed hebben op het huidige landschap. Nu vormen de Achterhoek en Twente nog een landelijk en rustig gebied, dat door zowel de bewoners als wel door een grote groep toeristen enorm wordt gewaardeerd. De SP heeft dan ook ernstige twijfels over de noodzaak voor een hele nieuwe weg. Daarom gaat de SP onderzoeken wat de alternatieven zijn. Hiervoor gaan zij behalve met diverse ministeries, ambtenaren en gemeentes vooral met de betrokken bewoners in het gebied zelf in gesprek. De komende tijd zal deze website gaandeweg meer informatie bevatten over het hele proces.

Projectwebsite N18/A18 van Rijkswaterstaat (in een nieuw venster)
Artikel in Twentsche Courant/Tubantia

U bent hier