h

SP wil discussie over gebrek aan goedkope huurwoningen

2 oktober 2006

SP wil discussie over gebrek aan goedkope huurwoningen

Het gaat niet goed met de bouw van goedkope huurwoningen in Nederland. Gelderland is daarop geen uitzondering. Gedeputeerde Peters van Ruimtelijke Ordening heeft altijd beweerd dat het wel goed komt met een eerlijke verdeling tussen goedkope en dure woningen. Nu de laatste tijd opnieuw verontrustende cijfers zijn opgedoken heeft de SP om een politieke discussie gevraagd over dit belangrijke onderwerp.

Veel jongeren willen op eigen benen gaan staan, maar blijven noodgedwongen langer thuis wonen. En een koopwoning wordt voor steeds meer mensen onbetaalbaar. Ouderen kunnen vaak geen geschikte gelijkvloerse woning vinden om er hun laatste levensdagen in door te brengen. De SP vindt dat de provincie veel harder actie moet ondernemen om de bouw van betaalbare huurwoningen te stimuleren.

Op dit moment bouwen gemeentes vooral dure koopwoningen. Soms omdat ze daar meer geld aan kunnen verdienen. Soms ook omdat het niet anders kan: initiatiefnemers (makelaars en woningbouwcorporaties) maken erg hoge kosten aan grondverwerving en soms ook bodemsanering. Die kosten moeten in het project worden "terugverdiend". En dat kan dan alleen door het bouwen van dure koop- en huurwoningen.

Statenlid Toine van Bergen: " Veel woningbouwcorporaties zwemmen in het geld. Ze moeten aangesproken worden op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. Verder zou de provincie een veel actiever beleid moeten voeren rond bodemsanering. Door de kosten daarvan (deels) voor eigen rekening te nemen kan er al veel goedkoper gebouwd worden".

De politieke discussie over dit onderwerp vindt plaats in de commissie Ruimtelijke Ordening van 11 oktober.

U bent hier