h

Vragen SP- kamerlid over bomenkap Bisonbaai

9 oktober 2006

Vragen SP- kamerlid over bomenkap Bisonbaai

SP- Tweede Kamerlid Krista van Velzen heeft zo haar bedenkingen bij de actie van Staatsbosbeheer om bomen te kappen bij de Bisonbaai. Deze zeker in het zomerseizoen druk bezochte waterplas ligt in het natuurgebied de Ooijpolder bij Nijmegen. Ze vraagt zich vooral af of er wel voldoende mogelijkheden zijn om bezwaar aan te tekenen tegen de kap. Het gaat in dit geval om tientallen beeldbepalende populieren. Enkele milieuactivisten voeren een felle strijd tegen Staatsbosbeheer, waarbij ze zichzelf zelfs enkele keren vastketenden aan de bomen.

Krista van Velzen

Van Velzen heeft een serie vragen afgevuurd op minister Veerman van Landbouw en Natuurbeheer. Ze wil meer weten over de achtergrond van de bomenkap, vraagt of het bekend is dat er veel verzet tegen is, en wil ook weten of er nog meer grootschalige bomenkap gepland is door Staatsbosbeheer.

Hieronder staat de tekst van de door haar gestelde vragen.

1. Bent u bekend met de kap van bomen door Staatsbosbeheer in de Ooijpolder, in de gemeente Ubbergen, langs de dijk bij de Bisonbaai?

2. Is het juist dat Staatsbosbeheer van u een vrijbrief heeft gekregen voor de kap van bomen met slechts een meldplicht achteraf? Betekent dit dat belanghebbenden geen mogelijkheid hebben voor bezwaar tegen kap van bomen door Staatsbosbeheer? Zo nee, welke juridische mogelijkheden zijn er voor belanghebbenden om bezwaar aan te tekenen tegen het kappen van bomen door Staatsbosbeheer? Zo ja, bent u bereid om voor het kappen van bomen door Staatsbosbeheer een bezwaarprocedure in de boswet op te nemen voor belanghebbenden?

3. Is het juist dat u op grond van artikel 13 van de Boswet en de wet verzelfstandiging Staatsbosbeheer (11 september 1997, Stb 1997,514) de bevoegdheid heeft om aan Staatsbosbeheer een kapverbod op te leggen? Zo ja, bent u bereid dit machtsmiddel in te zetten indien belanghebbenden daar met gegronde redenen om verzoeken?

4. Bent u bekend met de bezwaren die belanghebbenden hebben tegen de kap van de bomen? Bent u ook bekend met de bezwaren die in politiek van Nijmegen aan de orde zijn? Zo ja, Deelt u de bezwaren van belanghebbenden en de Nijmeegse politiek? Zo ja, op welke grond? Zo nee, waarom niet?

5. Hoeveel bomen betreft het? Welke soorten bomen betreft het? Kunt u aangeven of het hier om inheemse en of uitheemse soorten gaat? Deelt u de mening dat de bomen kenmerkend zijn voor het gebied en een hoge landschappelijke waarde vertegenwoordigen? Zo nee, waarom niet? Op welke beheersgronden worden de bomen gekapt? Acht u deze gronden terecht van toepassing op de bomen langs de Bisonbaai? Zo ja, waarom? Zo nee, waarom niet? Is aan Staatsbosbeheer ter compensatie van de kap van deze bomen een herplantplicht opgelegd?

6. Is het juist dat de kap van de bomen langs de Bisonbaai slechts een fractie is van de bomen die Staatsbosbeheer, de komende jaren, voornemens is te kappen in het rivieren gebied langs de Rijn, Maas en Waal? Zo ja, kunt u aangeven hoeveel bomen Staatsbosbeheer in dit rivierengebied nog zal kappen en om welke bomen het hierbij gaat? Kunt u ook aangeven waar ze staan en op welke beheersgronden de bomen gekapt worden? Is aan Staatsbosbeheer ter compensatie van de kap al deze bomen een herplantplicht opgelegd? Zo ja, welke instantie controleert hier op? Zo nee, bent u bereid een herplantplicht op te leggen?

7. Zijn aan het kappen van bomen door Staatsbosbeheer overige voorwaarden gesteld? Zo ja welke zijn dat? Zo ja, welke instantie houdt toezicht op het naleven van deze voorwaarden? Zo nee, waarom niet en acht u dat niet wenselijk?

U bent hier