Bed, bad en brood?
Bed, bad en brood?
Op 20 september jl. nam Provinciale Staten de motie ‘Bed, bad, brood’ aan, waarin GS opgeroepen werd met financiële bijdragen de noodopvang organisaties voor asielzoekers te steunen. De Statenleden moeten nu aandringen op acute uitvoering van deze motie!
De nood is echt hoog, zoals bijgaand artikel uit Tubantia van 14 november laat zien.
Aalten zet weer gezin asielzoekers op straat
AALTEN - Ondanks afspraken over het niet meer op straat zetten van asielzoekers, trof dit lot gistermiddag in Aalten een Afghaanse moeder met drie kinderen. Het gezin, dat nog in een procedure zit, werd met alle spullen uit een stacaravan in de regen gezet.
Om half twee gebeurde datgene wat Aaltenaar Wim van de Kamp al even vreesde: deurwaarder en politie zetten het Afghaanse gezin Maryam Pycham met haar kinderen Fahim (15), Shafia (10) en Tereshia (8) uit hun stacaravan op het terrein van Groot Deunk. Ongeacht een nog lopende medische procedure, drie kinderen en de overvolle noodopvang.
De spullen uit de caravan, waaronder een tv-toestel en een computer, werden in de stromende regen buitengezet. Bekenden van de familie ontfermden zich over de familie. Van de Kamp maakte zich woedend over de zoveelste uitzetting. ‘De noodopvang zit vol en dat is bekend. En dan toch die mensen op straat zetten. Gewoon het probleem weer bij de burger leggen, los het maar op. Je wordt er kotsmisselijk van.’
Al gauw werd besloten naar het gemeentehuis in Aalten te gaan om daar onderdak te zoeken. Toen het gezelschap bij het gemeentehuis arriveerde, hadden vijf politieagenten binnen de wacht al betrokken. Teamchef Dirk van der Sanden vertelde dat het werk van de politie ook onaangename kanten heeft. De politie mocht volgens hem niemand binnenlaten in het gesloten gemeentehuis ‘vanwege de openbare orde’.
Wim van de Kamp informeerde naar de burgemeester. Die was er niet, maar na een tijd wachten kwam uit een achterdeur ambtenaar Luuk Boessenkool van sociale zaken. Boessenkool, vergezeld van een agent, kon niets bieden, want van de rijksoverheid mogen gemeenten zich niet meer met uitgeprocedeerden bemoeien. De noodopvang zit bomvol en hoe het verder moet na de voorlopige einddatum 1 januari is ook nog niet bekend, aldus de ambtenaar.
Volgens Boessenkool is er voor mensen in een medische procedure van overheidswege geen ‘bed, bad en brood’ meer, nu volgens hem moeder Maryam niet heeft meegewerkt aan haar terugkeer. Maryam: ‘Hoe moet ik terug? Afghanistan is een oorlogsland, er gaan nog steeds Nederlandse soldaten naar toe. Ginds is niets, geen huis, geen geld, geen eten. Het is er geen leven.’ Een kennis van het gezin, die onlangs als soldaat/tolk naar Afghanistan is geweest, bevestigde dat. ‘Dit gezin woonde in Parman bij de hoofdstad Jalalabad in de provincie Nengarhar. Daar is voor hen nu helemaal niets. Ze kunnen onmogelijk terug.’
Hans Martijn Ostendorp, fractievoorzitter van het CDA en beoogd wethouder, kwam naar buiten maar zag ook geen oplossing. De vrijwilligers bleven in de regen voor de deur van het gemeentehuis zitten. De politie zag er scherp op toe dat het Afghaanse gezin niet met andere bezoekers mee naar binnen kwam. Na vijven ging overal in het gemeentehuis de lichten uit. Het dakloze gezin verdween in de duisternis en de regen.
- Zie ook:
- Welzijn, jeugdzorg & cultuur