h

Gelderland belegt niet in tabak

10 december 2006

Gelderland belegt niet in tabak

De provincie Gelderland heeft een beleggingsfonds omdat geld gereserveerd moet worden voor het beheer van stortplaatsen tot in de verre toekomst. Voor dit fonds zijn afspraken gemaakt over duurzaam beleggen. Gedeputeerde van Diessen wilde, ondanks de gemaakte afspraken, toch een uitzondering maken voor het investeren in de tabaksproductie. Hij werd woensdag door Provinciale Staten teruggefloten.

Duurzaam beleggen betekent volgens de spelregels van de Provincie bijvoorbeeld: niet beleggen in de wapenindustrie, kernenergie en andere milieuvervuilende produktie. Maar ook niet beleggen in produkten die de gezondheid ernstig bedreigen, zoals tabak.

Gedeputeerde van Diessen had een fonds uitgezocht dat voldeed aan de criteria van duurzaamheid, met uitzondering van investeringen in tabaksproductie. Dat fonds levert iets meer rendement op dan alternatieven die volledig aan de criteria voldoen.

Maar de SP vindt, met de meerderheid van de statenleden, dat, als je eenmaal gekozen hebt voor duurzaam beleggen, je daar ook gewoon aan moet houden. Je kunt niet "een beetje duurzaam beleggen". Zoals je ook niet "een beetje zwanger" kunt zijn.

Uiteindelijk vonden de fracties van CDA, PvdA, Christenunie en SP dat je principes niet overboord moet zetten voor een paar zilverlingen. Opvallend was wel dat VVD- gedeputeerde van Diessen gesteund werd door GroenLinks. Een partij die stelt zoveel waarde te hechten aan duurzaamheid.

U bent hier