h

Vitaal Platteland: verbetering plannen is nodig

11 december 2006

Vitaal Platteland: verbetering plannen is nodig

Op 6 december werd het voorstel Vitaal Platteland door Provinciale Staten behandeld. Het programma Vitaal Platteland is bedoeld om de Wet Inrichting Landelijk Gebied (WILG) in Gelderland uit te voeren. De SP vindt dat het huidige plan om de WILG uit te voeren nog enkele missers bevat.

Op 1 januari wordt de Wet Inrichting Landelijk Gebied (WILG) van kracht. De WILG zorgt ervoor dat de provincie bevoegd wordt voor de inrichting van het platteland én daarvoor het budget van het Rijk krijgt. De WILG geldt voor zeven jaar en is een van de grote decentralisatieprojecten van de kabinetten Balkenende: Rijkstaken en -middelen worden naar lagere overheden overgedragen. Ook nu gaat het om een verkapte bezuiniging, maar het bedrag dat gemoeid is met de uitvoering van de WILG is enorm: ruim 320 miljoen Euro. Vitaal Platteland heeft betrekking op 3.000 hectare grond én kost 80.000 manuren capaciteit bij de Dienst Landelijk Gebied.

Vitaal Platteland bevat enkele doelen op het gebied van landschap, reconstructie, natuur en landbouw die zo geformuleerd zijn dat iedereen ze wel moet steunen. Dat gebeurde dan ook. De SP heeft wel drie kanttekeningen geplaatst. Zo ontbrak het punt dierenwelzijn in het plan, wat via een amendement alsnog in het plan werd opgenomen. Daarnaast is er voor leefbaarheid wel aandacht maar weinig geld beschikbaar. De conclusie "het verbeteren van de bereikbaarheid van de kernen door het weer bruikbaar maken van kerkepaden en handelswegen" was erg mager.
Er is slechts een subthema dat over de samenhang tussen stad en platteland gaat: "recreatie om de stad". Dat doet geen recht aan de wederzijdse en ingewikkelde verhoudingen tussen stad en platteland.

In februari wordt het vervolgvoorstel in Provinciale Staten besproken. De SP wil dat de genoemde kritiekpunten dan wél goed in het voorstel voorkomen.

U bent hier