h

Kinderen moeten nog steeds te lang wachten op de juiste hulp

8 februari 2007

Kinderen moeten nog steeds te lang wachten op de juiste hulp

Volgens SP Gelderland is de juichstemming over het ‘oplossen’ van wachtlijsten in de jeugdzorg niet terecht. Kinderen moeten soms maandenlang wachten op hulp en krijgen lang niet altijd de juiste hulp. Investeren in de jeugdzorg blijft dan ook noodzakelijk.

De wachtlijsten in de jeugdzorg in Gelderland zijn volgens jubelberichten van de provincie weggewerkt (persbericht van 23 januari 2007, WACHTLIJSTEN BIJ JEUGDZORG WEGGEWERKT). Dat dit voor maar een deel van de wachtlijsten geldt, vertelt ze er niet bij. Ondertussen moeten kinderen nog steeds veel te lang wachten op de noodzakelijke hulp. Hoe zit dat?

Ten eerste telt een kind pas mee in de cijfers als het al wel in de molen bij Bureau Jeugdzorg zit, maar meer dan 9 weken moet wachten op de nodig geachte zorg. Die 9 weken vindt het ministerie aanvaardbaar.

Ten tweede krijgen kinderen vaak al een lichtere vorm van hulp dan zij nodig hebben. Een kind krijgt van Bureau jeugdzorg bijvoorbeeld een ‘indicatie’ dat het opgenomen moeten worden in een internaat. Maar er is geen plaats beschikbaar. In plaats daarvan krijgt het ‘jeugdhulp’. Dat kunnen gesprekken zijn met maatschappelijk werk of een gedragscursus. Zo verdwijnt het volgens de officiële criteria van de wachtlijst maar ondertussen wacht het natuurlijk nog wel op de eigenlijke, zwaardere hulp.

Ten derde gaat dit alles slechts over wat er gebeurt nadat een kind een indicatie heeft gekregen van het bureau Jeugdzorg. Om een indictie te krijgen moet een jongere een of meerdere gesprekken voeren met een gekwalificeerde medewerker. Het is de bedoeling dat het eerste gesprek binnen twee weken plaatsvindt nadat een kind is aangemeld bij Bureau Jeugdzorg maar dat lukt in veel gevallen niet. Ingewijden hebben het dan over ‘de wachtlijsten aan de voorkant’. En ook deze werden even buiten beschouwing gelaten in de positieve berichten over de opgeloste wachtlijsten. Die gingen alleen over de wachtlijsten na de indicatie, de zogenaamde ‘wachtlijsten aan de achterkant’.

Op 1 januari 2007 wachtten in Gelderland 320 kinderen op een indicatie ‘aan de voorkant’. Bureau Jeugdzorg heeft met de provincie afgesproken dat deze wachtlijsten op 1 juli 2007 weg zullen zijn. Dat is waarschijnlijk alleen met kunst en vliegwerk te halen en wij houden ons hart dan ook vast voor de kwaliteit. Van ouders in Noord-Brabant hoorden wij dat daar extra mensen worden ingezet die geen jeugdzorgachtergrond of -opleiding hebben, maar bijvoorbeeld uit de re-integratiebranche komen.

De SP is zeer bezorgd dat de onvolledige berichtgeving over de wachtlijsten een totaal verkeerd beeld schept van wat er werkelijk aan de hand is in de jeugdzorg. De fractie gaat daarover vragen stellen aan het provinciebestuur. Fractievoorzitter Agnes Lewe: ‘ Zolang kinderen soms maandenlang moeten wachten op de juiste zorg zijn de problemen in de jeugdzorg nog lang niet opgelost, hooguit op papier, maar daar hebben we in de echte wereld natuurlijk niets aan.’

U bent hier