h

Rechtelijke uitspraak maakt duidelijk dat rekening asbestsanering naar Eternit moet

11 maart 2007

Rechtelijke uitspraak maakt duidelijk dat rekening asbestsanering naar Eternit moet

De kosten van de sanering van asbestwegen, -paden en -erven moeten aan het bedrijf Eternit worden gepresenteerd. SP-Kamerlid Remi Poppe heeft de minister van Milieu gevraagd wat de overheid daar nu nog van weerhoudt. Het Gerechtshof in Arnhem stelde deze week Eternit aansprakelijk voor de ziekte van een man, omdat het bedrijf in 1967 asbestafval aan de ouders van het slachtoffer heeft gegeven. Eternit gaf in die tijd omwonenden van de fabriek gratis asbestafval om paden en erven mee te verharden. Het bedrijf was toen echter al op de hoogte van de schadelijk gevolgen van het asbest, maar zweeg hierover.

Een citaat uit de rechtelijke uitspraak: “Deze bij Eternit in 1967 aanwezige kennis had, in aanmerking genomen dat zij wél de gezondheidsrisico’s van haar eigen werknemers onder ogen zag, evenzeer tot het besef moeten leiden dat óók het grootschalig en ongecontroleerd aan derden ter beschikking stellen van asbestcementafval tot serieuze, en niet goed overzienbare gezondheidsrisico’s voor derden aanleiding zou kunnen geven.”

Remi Poppe: “Deze rechtelijke uitspraak is belangrijk voor de asbestslachtoffers. Het is te hopen dat Eternit zich bij de uitspraak neerlegt en een schikking treft met alle andere slachtoffers, zodat een lange rechtsgang niet nodig is.

De rechter maakt ook duidelijk dat Eternit aansprakelijk is voor het gestorte asbestcementafval op de vele paden, erven en wegen rond Goor en Harderwijk. Dit jaar start daar de derde ronde van de sanering. Bij het Landelijk Meldpunt Asbest zijn vorig voorjaar nog eens 2.100 vervuilde locaties aangemeld. Het gaat om asbest in de bodem, in weg- of erfverharding, in gebouwen of voorwerpen en als zwerfafval. Dat is een veelvoud van het aantal locaties dat bekend was bij het ministerie van VROM. De extra kosten lopen vermoedelijk in de miljoenen.

De SP strijdt al jaren voor het verhalen van de kosten voor sanering bij Eternit. Poppe: “Het Gerechtshof in Arnhem heeft de kans op succes dichterbij gebracht. De rechter stelde het asbestbedrijf aansprakelijk voor de schadelijke gevolgen van het asbest bij slachtoffers, ook als die niet bij het bedrijf werkzaam waren. Op grond van deze uitspraak kan de minister nu ook de kosten voor de sanering van de wegen, paden en erven in Goor en Hardewijk gaan verhalen. Ik vraag haar om dat snel te doen.”

Komend voorjaar zal Poppe samen met SP-Senator en asbestadvocaat Bob Ruers Kapelle op den Bos in België bezoeken. Poppe bezocht de omgeving van de Eternit fabrieken in België al in 1997 en zag dat ook daar veel paden en erven verhard zijn met gratis asbestafval van Eternit. Poppe: “Het is daar minstens net zo erg als in Goor en Hardewijk. Ik hoop ook daar de omwonenden te kunnen helpen met schadevergoeding en het laten saneren van de paden en erven. Het gaat immers om dezelfde Eternit-directie.”

Asbestwegen in Gelderland

U bent hier