h

SP wil opheldering over afsluiting huishoudens van waterleiding

13 april 2007

SP wil opheldering over afsluiting huishoudens van waterleiding

Op 6 april 2007 presenteerden de nieuwe college-partijen CDA, PvdA en CU hun coalitie-accoord. Daarin schrijven zij onder meer, dat zij willen zorgen voor goed en betaalbaar water voor iedere Gelderse inwoner. Op dezelfde dag meldde de dagbladengroep De Stentor in een artikel dat tussen de acht- en tienduizend huishoudens vorig jaar zijn afgesloten van de watervoorziening. De SP wil hier graag opheldering over.

De provincie Gelderland is een van de aandelhouders van het Waterbedrijf Vitens. De SP vindt het maatschappelijk onverantwoord om mensen af te sluiten van een eerste levensbehoefte als drinkwater. Een extra probleem is dat Vitens pas overgaat tot heraansluiting, als alle schulden en plus de heraansluitingskosten van 300 euro betaald zijn. De Statenfractie Gelderland heeft hierover de volgende vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten:

  • Is GS bekend met het artikel in de dagbladengroep De Stentor van 6 april 'Bijna tienduizend huishoudens afgesloten van water'?
  • Is GS van mening dat het maatschappelijk verantwoord is over te gaan tot het afsluiten van een eerste levensbehoefte als drinkwater?
  • Kosten voor heraansluiting bedragen bij Vitens ongeveer € 300,00. Daarnaast gaat Vitens pas over tot heraansluiting wanneer alle vorderingen, inclusief kosten, zijn betaald. Acht GS de kans aanwezig dat dit voor mensen met een laag inkomen, een onneembare financiële drempel kan zijn?
  • Hoeveel gezinnen in de provincie Gelderland zijn afgesloten van drinkwater?
  • Hoeveel gezinnen zijn langer dan een week afgesloten van drinkwater (geweest)?
  • Deelt GS de mening van de SP dat mensen die bereid zijn een betalingsregeling te treffen, onder geen voorwaarde mogen worden afgesloten, conform de mening van minister Van der Hoeven inzake betalingsachterstanden bij energiebedrijven?
  • Bent u bereid Vitens op korte termijn aan te sporen om mensen met een betalingsregeling niet langer af te sluiten? Zo ja, wanneer? Zo niet, waarom niet?
  • Deelt u de mening van de SP dat de gehele afsluitprocedure minimaal zes maanden in beslag dient te nemen? En zo ja, bent u bereid deze stellingname bij Vitens neer te leggen? Zo ja wanneer? Zo niet, waarom niet?

U bent hier