h

Nieuwe gedeputeerde praat met Rijk over noodzaak zandwinning in Maas en Waal

14 mei 2007

Nieuwe gedeputeerde praat met Rijk over noodzaak zandwinning in Maas en Waal

De kersverse gedeputeerde voor ruimtelijke ordening, Co Verdaas (PvdA) gaat op verzoek van de Gelderse SP praten met het Rijk over twee omstreden zandwinprojecten in Gelderland: bij Winssen en Alphen. Beide locaties liggen in het land van Maas en Waal bij Nijmegen. Hij wil weten over deze projecten nog wel door moeten gaan nu onlangs bekend werd dat de gezamenlijke provincies inmiddels al voldoende zandwinplaatsen hebben kunnen vinden.

De SP is blij met de voortvarende start van de nieuwe gedeputeerde op dit punt. Het oude College van Gedeputeerde Staten wilde de zandwinning ondanks grote maatschappelijke tegenstand doordrukken. Tegenstanders vrezen een aantasting van het karakteristieke open Maas en Waalse landschap en jarenlange overlast van onder andere fijn stof. De SP twijfelde ook al enige tijd aan de noodzaak van de zandwinning. Als enige partij in Provinciale Staten heeft ze vorig jaar nog gestemd tegen een wijziging van het Streekplan die de zandwinlocatie “Over de Maas” bij Alphen mogelijk zou moeten maken.

Er zijn ook problemen met de aanbesteding van de projecten bij Winssen en Alphen. Het gemeentebestuur van Beuningen wil, als de zandwinning in Winssen dan toch door zou moeten gaan, alleen meewerken als het project Europees wordt aanbesteed. De provincie en het Rijk willen de zandwinning onderhands aanbesteden. Dat is tegen de regels, zegt Beuningen. Het gemeentebestuur van die plaats wil in ieder geval de garantie van het Rijk dat zij garant staat voor eventuele schadeclaims als afgezien wordt van Europese aanbesteding.

U bent hier