h

SP verontwaardigd over wachtgelden

7 juni 2007

SP verontwaardigd over wachtgelden

‘Gelderland maakt het verschil’ is de slogan van het nieuwe college. Ook op het gebied van wachtgeld!
De SP Gelderland is verontwaardig over het feit dat een burgermeester, wethouders en vermoedelijk ook andere oud-statenleden met een goed betaalde baan wachtgeld hebben aangevraagd bij de provincie, zoals De Gelderlander van 7 juni berichtte.

Wachtgeld voor oud-statenleden in de provincie Gelderland is een makkie: je hoeft niet te solliciteren, je inkomen wordt niet getoetst, je vraagt wachtgeld aan en je krijgt het - twee jaar lang. Toen de overweldigende meerderheid van de Staten zich deze gunstige regeling kado deed had oud-gedeputeerde Dijksta nog gehoopt op meer fatsoen en terughoudendheid en minder "rotte appels".

Maar dat was preken voor dovemansoren, zo blijkt nu.
De andere provincies hebben destijds een regeling overgenomen die door het gemeenschappelijk overlegorgaan van alle provincies (IPO) was ontwikkeld. Deze regeling houdt in dat wachtgeld afhankelijk wordt gemaakt van het inkomen van het oud-statenlid en kan afspraken bevatten dat er ook gesolliciteerd moet worden. Net als bij gewone mensen! Dat moet ook in Gelderland gebeuren. De SP zal binnenkort de kwestie nogmaals aan de orde stellen.
Oud-gedeputeerde Dijkstra stelde destijds voor om de namen van degenen die wachtgeld ontvangen dan maar bekend te maken. De SP vond dat toen al een uitstekend idee. We hebben het immers al eerder op eigen initiatief gedaan, niet alleen in Gelderland overigens maar in meer provincies. Het lijkt ons beter als in de toekomst de provincie zelf de namen van ontvangers van wachtgeld bekend maakt door een lijst op haar website. Het is openbare informatie, iedereen kan de gegevens opvragen, dus publicatie ligt voor de hand. De SP zal bij de komende statenvergadering hierom vragen.

Partijen blokkeren versobering wachtgeldregeling tot ongenoegen SP Gelderland

U bent hier