h

Afblazen motie station Barneveld Noord gemiste kans

2 juli 2007

Afblazen motie station Barneveld Noord gemiste kans

De SP Statenfractie Gelderland vindt het jammer dat coalitiepartijen CDA, PvdA en Christenunie niet willen meewerken aan een tunnel in de Barneveldse Baron van Nagellstraat. Een motie van VVD (initiatiefnemer), SP, SGP, GroenLinks en D66 die de aanleg mogelijk moet maken, werd in de statenvergadering van woensdag 27 juni verworpen.

In de Barneveldse Krant van 28 juni geeft CDA-statenlid Schol een verklaring voor de tegenstem van het CDA: in de toekomst is de tunnel nodig maar nu 15 miljoen euro reserveren, komt te vroeg. SP statenlid Alex Mink vindt dit bedrag juist hoog nodig.

De tunnel in de Baron van Nagellstraat maakt het stoppen van de intercity tussen Apeldoorn en Amersfoort mogelijk. Nu wordt dit station alleen bediend door de stoptrein Ede-Amersfoort en de aparte stoptrein Barneveld Noord – Amersfoort. Die laatste trein is bedoeld om automobilisten vanaf de A1 te verleiden om de trein te pakken en zo de files bij Hoevelaken te omzeilen. Het gebruik buiten de spits blijft echter mager.

Een comfortabele intercity-verbinding maakt het voor automobilisten een stuk aantrekkelijker om op de trein en bus te stappen. Daarnaast krijgt de Gelderse Vallei er dan eindelijk een tweede intercitystation bij.

Wat de SP betreft komt de tunnel er dus eerder dan 2015.

U bent hier