h

SP blij met miljoenen voor betaalbare woningen

7 juli 2007

SP blij met miljoenen voor betaalbare woningen

SP Gelderland heeft van harte ingestemd met het voorstel van Gedeputeerde Staten om de komende jaren 31 miljoen te stoppen in de stimulering van de bouw van betaalbare woningen In Gelderland.

De SP is blij dat er nu eindelijk serieus werk gemaakt van de aanpak van het grote tekort aan betaalbare woningen in Gelderland. Statenlid Eric van Kaathoven: ‘Wij gaan er wel op letten dat de bovengrenzen niet worden opgezocht van wat de provincie betaalbaar noemt. Want een koopwoning van 160 tot 170 duizend euro of een huur van 600 euro is voor veel mensen nog lang niet betaalbaar.’ De doelstelling van de provincie is om de komende vier jaar 8.000 betaalbare woningen erbij te krijgen, buiten de stadsregio’s Apeldoorn en Arnhem, Nijmegen want die krijgen steun van het Rijk. Voor de SP is het bereiken van voldoende resultaten op dit gebied een van de punten waarop het succes of falen van dit college zal worden afgemeten.

Op een punt kon de SP niet met het voorstel instemmen. Dat was het uittrekken van geld voor startersleningen. De SP is bang dat – hoe sympathiek het voorstel ook klinkt -als je in een schaarse markt waar grote tekorten zijn mensen in staat stelt meer te lenen en dus te bieden de prijs alleen maar verder opgedreven wordt. Van Kaathoven: ‘Dan moeten mensen dus straks nog meer betalen voor dezelfde schaarse woningen. Hetzelfde is gebeurd met de hypotheekrenteaftrek. Het is beter dat geld te stoppen in de bouw van meer betaalbare woningen. Hiervoor zijn mogelijkheden genoeg zoals het zogeheten maatschappelijk gebonden eigendom waarbij de koper niet het volle pond betaalt maar bijvoorbeeld de grond of twintig procent van het huis van respectievelijk de gemeente of corporatie blijft. Hier zijn ondertussen al aardig wat mooie voorbeelden van op diverse plaatsen in het land.’

U bent hier