h

Valleilijn-trein moet snel beter worden!

29 augustus 2007

Valleilijn-trein moet snel beter worden!

Vorige week dinsdag kreeg Connexxion een waarschuwing opgelegd vanwege de te late instroom van nieuwe treinen op de Valleilijn, de spoorlijn van Ede naar Amersfoort. Connexxion moet haar belofte om per 1 september met nieuwe treinen te gaan rijden nakomen. Anders volgt er een boete van 10.000 euro per dag. De SP vindt deze boetes terecht. Maar met het uitdelen van boetes alleen schiet de reiziger niets op. De boetesom, 10.000 euro per dag, wordt betaald terwijl de problemen op deze spoorlijn blijven bestaan.

Door een probleem met de leverancier worden de treinen te laat geleverd. Daarom kan Connexxion haar belofte niet nakomen en krijgt zij een forse boete opgelegd wanneer de nieuwe treinen te laat instromen. Momenteel huurt Connexxion oude treinstellen van NS, maar die heeft de zes treinstellen vanaf september zelf nodig. Ondertussen kan Connexxion niet meer doen dan een noodplan ontwerpen en de boetes betalen.

SP-statenlid Alex Mink: "Wij hebben geen enkel probleem met het opleggen van deze hoge boetes. Maar het systeem van marktwerking in het OV lokt stuntaanbiedingen uit. De nieuwe treinen komen van een fabrikant met weinig ervaring en dan moet je gewoon rekening houden met vertragingen. Door zo scherp in te schrijven heeft Connexxion willens en wetens alle consequenties aanvaard. De provincie Gelderland heeft veel te gretig dit aanbod geaccepteerd en had zich moeten realiseren dat Connexxion hier een riskante aanbieding deed. Een kritischer houding in dit soort zaken kan toekomstige problemen voorkomen".

Vieze Valleilijntrein
Vieze Valleilijntrein op station Ede-Wageningen, 26 augustus 2007, foto Alex Mink

De SP is blij met de forse groei van het aantal reizigers (twintig procent vanaf december 2006) en wil vooral oplossingen voor de huidige problemen zien. De reiziger is sowieso het slachtoffer van alle problemen op de Valleilijn. Om de nood te verlichten moet Connexxion een noodplan opstellen zonder uitval van ritten op het hele
traject tussen Ede en Amersfoort. Het is wat de SP betreft bespreekbaar dat de stoptrein Barneveld Noord - Amersfoort tijdelijk door busritten wordt vervangen. Verder moet Connexxion haar materieel beter schoonmaken. Alex Mink: "Connexxion is rijk genoeg om de reiziger fatsoenlijk te behandelen op de Valleilijn. Dan maken ze maar wat minder winst!"

U bent hier