h

'Varkensflats niet welkom!' Gelderse SP wil politieke discussie

28 augustus 2007

'Varkensflats niet welkom!' Gelderse SP wil politieke discussie

De Gelderse SP wil een discussie in Provinciale Staten over de komst van megavarkensbedrijven naar Gelderland. De SP is tegen de varkensflats en verzoekt het onderwerp op de agenda te zetten van de commissievergadering op
5 september van de commissie Landelijk Gebied en Water.

Directe aanleiding voor de discussie omtrent de varkensflats is een meldpunt dat Milieudefensie onlangs opstartte. Het meldpunt richt zich op bouwplannen voor bedrijven van minimaal 5.000 varkens of minimaal 250.000 kippen. Een gemiddeld varkensbedrijf telt zo'n 1.000 dieren. In Gelderland zijn tot nu toe 7 van zulke bedrijven aangemeld. Tevens maken bewoners zich zorgen over een zogenaamd landbouw-ontwikkelingsgebied met mogelijkheid voor
megabedrijven dat wordt ingericht in Lintelo (gemeente Aalten). In totaal zijn landelijk 53 meldingen binnengekomen.

SP statenlid en landbouwdeskundige Marieke Veltman: 'Vergelijk de aantallen voor pluimvee eens met het inwonertal van de Gelderse hoofdstad Arnhem. Die komt niet verder dan 143.000 mensen. Van één zo'n mega-pluimveebedrijf kan iedere Arnhemmer dus elke dag een eitje eten en dan hou je per dag nog 5.500 volle eierdozen over!' In de ogen van de SP zijn de varkensflats de zoveelste stap in de toenemende industrialisering van de landbouw. Veltman: 'Dit zijn geen boerenbedrijven meer: het is bio-industrie in de meest letterlijke zin van het woord. Een paar grote jongens verdienen hier geld aan en overgrote deel van de kleinere boeren schiet er helemaal niets mee op.'

Bio-industrie op deze schaal heeft veel nadelen. Zo is er de milieuverontreiniging, veroorzaakt door alle mest die van de mega bedrijven afkomt en de kap van regenwoud die nodig is om in de almaar groeiende vraag naar veevoer te kunnen voorzien. Bovendien passen de grote, nieuwe stallen niet goed in het landschap. En het dierenwelzijn gaat er op een bedrijf met zo veel dieren zeker niet op vooruit. Er kan maar weinig aandacht zijn voor het individuele dier. We zien dan ook steeds meer computergestuurde verzorging in de stal opduiken. Tot slot is het leed niet te overzien wanneer een dierziekte opduikt in een gebied waar zoveel dieren, soms letterlijk, bovenop elkaar zitten.

Kortom wie om boeren geeft, om dieren, om het milieu en om ons mooie Gelderse landschap probeert uit alle macht die megabedrijven weg te houden uit onze provincie. En de SP hoopt dat Gedeputeerde Staten hun
verantwoordelijkheid in deze snel op zullen pakken.

U bent hier