h

SP: Dividend Vitens terug naar de consument

26 september 2007

SP: Dividend Vitens terug naar de consument

Het Gelders college van Gedeputeerde Staten gaat voorlopig niet meewerken aan het verlagen van de winsten van Vitens. Gedeputeerde Keereeweer (PvdA) is van mening dat waterleidingbedrijven geen kunstmatige winst maken. Dit blijkt uit de beantwoording van mondelinge vragen van SP-statenlid Alex Mink tijdens de laatste Provinciale Statenvergadering van 19 september. De SP wil dat waterleidingbedrijf Vitens kostendekkend werkt. De winst moet terug naar de klant.

Gedeputeerde Keereweer (aandeelhouderszaken) wil een “redelijke vergoeding voor het verschafte kapitaal” en wacht vooral de discussie over de nieuwe Drinkwaterwet af. Momenteel wordt er extern onderzoek verricht naar de mogelijkheden van winstregulering. Volgens hem is het een taak van de landelijke wetgever om er voor te zorgen dat de winst binnen de perken blijft en dat er goed water tegen een redelijke prijs wordt geleverd.

Het college van Gedeputeerde Staten wil niet verder gaan dan een terughoudend dividendbeleid. Volgens dhr. Keereweer valt de dividenduitkering van Vitens daaronder. Dit bedrijf keerde in totaal 6 miljoen Euro uit, gedeeld over 2,3 miljoen aansluitingen is dat 2,5 euro per aansluiting. De winst bedraagt 11 a 13 euro per aansluiting. Die winst is volgens de gedeputeerde gebaseerd op een redelijk rendement, bedoeld voor investeringen.

SP-statenlid en woordvoerder nutsbedrijven Alex Mink wil dat de dividenden omlaag gaan: “Vitens moet kostendekkend opereren. De drinkwatertarieven moeten voldoende ruimte voor investeringen bevatten. Voor het overige hoort de winst terug naar de klant te gaan. Hier is sprake van een zeer belangrijke publieke taak, letterlijk het leveren van een levensbelangrijk middel. Daar past geen dividend bij. Temeer daar je als klant geen enkele keuze hebt.”

U bent hier