SP wil ophelderling over zwerfjongerenproblematiek in Gelderland
SP wil ophelderling over zwerfjongerenproblematiek in Gelderland
Naar aanleiding van het onderzoeksrapport ‘Opvang zwerfjongeren 2007’ van de Algemene Rekenkamer, stelt SP Statenlid Marit de Ridder, woordvoerder voor de Commissie Jeugd, Zorg en Cultuur, vragen aan de Gedeputeerde Staten over de zwerfjongerenproblematiek in Gelderland.
In de conclusie van het onderzoeksrapport valt de schatting van het aantal zwerfjongeren in 2007 met 6000 aanzienlijk hoger uit dan in voorgaande jaren. In 2004 lag het geschatte aantal zwerfjongeren nog tussen de 3000 en 5000.
In de aanbevelingen staat o.a. dat landelijke specifieke aanwijzingen worden gegeven voor de inhoud van de provinciale beleidskaders jeugdzorg en door te toetsen of de stedelijke kompassen voor de maatschappelijke opvang voldoende aandacht aan zwerfjongeren besteden.
De Ridder stelt de volgende vragen:
1. Wat is uw reactie op conclusie en aanbevelingen uit het onderzoeksrapport ‘Opvang zwerfjongeren 2007’ van de Algemene Rekenkamer?
2. Het rapport concludeert dat er zonder dit onderzoek nog steeds geen landelijk beeld over aantallen zwerfjongeren, samenstelling van de groep en voorzieningen is. Heeft de provincie Gelderland concrete informatie over het aantal zwerfjongeren, de samenstelling van de groep en voorzieningen in Gelderland? Zo ja, wat zijn deze gegevens? Zo nee, waarom niet?
3. De Algemene Rekenkamer komt niet verder dan een schatting doordat niet alle instanties dezelfde definitie hanteren en het ontbreken van een centraal registratiepunt. De provincie Gelderland hanteert de definitie van VWS, maar verschillende centrumgemeenten in de provincie hanteren andere definities. Is het mogelijk dat u een eenduidige definitie weet te formuleren en implementeren voor de gehele provincie?
4. Benut de provincie Gelderland de registratiemogelijkheden in de jeugdzorg en maatschappelijke opvang, zodat de gegevens bijvoorbeeld in de Jeugdmonitor kunnen worden opgenomen?
5. Bent u op de hoogte van het feit dat de gemeente Apeldoorn naar schatting aan 110 zwerfjongeren geen opvang weet te bieden (onderzoeksrapport ‘Opvang zwerfjongeren’, kerngegevens Gelderland)? Zo ja, heeft u de gemeente daarop aangesproken? Met welk resultaat? Zo nee, welke stappen gaat u hieromtrent ondernemen?
6. Op het gebied van preventieve activiteiten, signalering en specifieke begeleidingstrajecten tonen m.n. Apeldoorn en Doetinchem vrijwel geen nieuwe ontwikkelingen aan (onderzoeksrapport ‘Opvang zwerfjongeren’, kerngegevens Gelderland). Welke stappen gaat u hieromtrent ondernemen?
7. In het onderzoeksrapport van de Algemene Rekenkamer geeft u aan dat er een onderzoek volgt in het kader van convenanten met de gemeenten. Kunt u aangeven waaruit dit onderzoek bestaat? Wilt u de resultaten uit het desbetreffende onderzoek tzt voorleggen aan de Commissie JZC?
8. In het onderzoeksrapport van de Algemene Rekenkamer geeft u aan dat u zicht wilt krijgen op wat gemeenten aan voorzieningen nodig hebben en hoe de provincie daarop in kan spelen. Hoe denkt u daar zicht op te krijgen? Welke mogelijkheden heeft u om daarop in te spelen?
- Zie ook:
- Welzijn, jeugdzorg & cultuur