h

SP en D66 stellen vragen over openbaarheid Hart van Dieren

7 april 2008

SP en D66 stellen vragen over openbaarheid Hart van Dieren

De ondertunneling van het dorp Dieren gaat niet meer door. Dat is al sinds februari bekend. Toch wordt de business case van dat plan angstvallig geheim gehouden. D66 heeft daarom enkele weken geleden al om openbaarheid van deze stukken gevraagd. Gedeputeerde Staten houden de stukken achter de hand. Daarom stellen D66 en de SP schriftelijke vragen over de geheimhouding van deze stukken. Wat ons betreft worden deze stukken openbaar gemaakt.

Op 19 februari hebben Gedeputeerde Staten besloten “de verdere ontwikkeling van het Project Hart van Dieren [...] te beëindigen.” Diezelfde dag heeft de fractie van D66 u verzocht als logisch gevolg dan ook de geheimhouding op de Business Case 2005 in te trekken. Voor een transparante verantwoording van de politiek naar de bevolking toe achten wij openbaarmaking van dit kerndocument van groot belang. Bovendien hebben wij de stellige overtuiging dat het document (in elk geval nu) geen informatie bevat die (nog) geheim gehouden zou moeten worden. Ondanks dat wij u indertijd verzocht hebben zo mogelijk vóór de commissievergadering van 5 maart te reageren, heeft u tot op heden geen besluit genomen1. Daarom vragen wij u onderstaande schriftelijke vragen nu zo spoedig mogelijk te beantwoorden.

Vragen

1. Wat D66 en de SP betreft wordt de geheimhouding op (in elk geval) de Business Case 2005 per direct opgeheven. Bent u bereid daaraan tegemoet te komen en zo nee, wanneer of onder welke omstandigheden zult u wel tot volledige openbaarmaking overgaan?

2. Bent u bereid de Business Case 2005 gedeeltelijk (dus zo veel als naar uw oordeel mogelijk) openbaar te maken?

3. Geheimhouding op stukken kan slechts worden opgelegd, wanneer er een belang speelt als genoemd in artikel 10 van de Wet Openbaarheid van Bestuur. Wanneer u van mening bent dat er nog altijd (gedeeltelijke) geheimhouding geldt, wilt u dan nauwkeurig omschrijven
* op grond van welk belang die geheimhouding wordt opgelegd,
* welk soort gegevens het betreft en
* waarom dat belang thans nog aan de orde is?

4. Zijn er omstandigheden in de gemeente van Rheden die een rol hebben gespeeld in uw overwegingen rondom de geheimhouding?

Martijn Leisink, D66
Eric van Kaathoven, SP

U bent hier