h

Provinciale Staten stuurt op sociaal en cultureel beleid

11 juni 2008

Provinciale Staten stuurt op sociaal en cultureel beleid

De Statenvergadering van 28 mei stond bijna geheel in het teken van het nieuwe Sociale en Culturele beleid voor de periode 2009-2012. Dat betekende een afwisseling op de doorgaans dominerende ‘harde’ onderwerpen zoals wegen, ruimtelijke ordening en landbouw.

Willeke Tydings Belangrijk item op cultureel terrein is de verandering van geldstromen vanuit Den Haag. SP-Statenlid Willeke Tydings: “Het Rijk gaat een grote hoeveelheid geld voor de beeldende kunsten nu rechtstreeks aan de vier grote Gelderse gemeenten geven in plaats van aan de provincie om het te verdelen. Probleem is dat deze gemeenten het best weer aan iets anders dan de beeldende kunsten kunnen uitgeven. Dat betekent voor de Centra voor Beeldende Kunst (o.a. kunstuitleen) dat er 25 banen op de tocht staan en dat de subsidie voor Atelier Plaatsmaken( hier kunnen kunstenaars werken) zou stoppen.”
Aangekondigde moties van o.a. de SP hebben ervoor gezorgd dat de gedeputeerde Esmeijer nu naar een overbruggingssubsidie gaat kijken voor deze organisaties.

Op het sociale vlak heeft de SP heeft zich met andere partijen hard gemaakt voor subsidie voor ‘’De Gelderse Aanpak’’ (een provinciale vrijwilligersorganisatie die cliëntenraden van de sociale diensten ondersteunt). Daarnaast kregen ook de vrijwilligers die zich bij de ouderenbonden inzetten de toezegging van de Gedeputeerde op financiële ondersteuning.

De SP heeft tenslotte aandacht gevraagd voor aanscherping van de controle op ondersteuningsorganisaties. Jaarlijks spendeert de provincie 16 miljoen aan organisaties die de provincie ondersteunen op allerlei terreinen zoals sport, emancipatie, integratie etc. De controle op deze instanties daar waar het gaat om bereikte doelen is helaas erg minimaal. De SP heeft daar grote moeite mee. In de komende commissie Jeugd, Welzijn en Zorg zal dit punt opnieuw aan de orde komen.

U bent hier