h

SP tegen gedwongen fusie Renswoude, Scherpenzeel en Woudenberg

6 juli 2008

SP tegen gedwongen fusie Renswoude, Scherpenzeel en Woudenberg

De Gelderse SP is tegen een fusie tussen de Utrechtse gemeenten Renswoude en Woudenberg met de Gelderse gemeente Scherpenzeel. Scherpenzeel en Woudenberg willen fuseren om op langere termijn het hoofd boven water te houden. Renswoude wil niet meegaan in de fusie en volgt daarmee de uitslag van een referendum, waarbij een royale meerderheid van 94% van de stemmers zich tegen een fusie uitsprak. De meerderheid in Provinciale Staten denkt er anders over en zet de verdere procedure voor de fusie door.

Afgelopen maandag vergaderde de commissie Algemeen Bestuur en Financiën over het rapport van de Interprovinciale Commissie Valleigebied (IPC). De IPC bestaat uit de Gelderse gedeputeerde Peters en de Utrechtse gedeputeerde Dekker en onderzoekt de fusie. De IPC heeft geconcludeerd dat de fusieplannen moeten doorgaan.

SP-statenlid Alex Mink: “wat ons betreft gaan Renswoude en Veenendaal intensief samenwerken. Renswoude brengt de beleidsambtenaren bij Veenendaal onder en blijft zo zelfstandig. Dat is een tandje meer dan de huidige samenwerking op een 11-tal terreinen zoals de milieuvergunningen en de bijstand tussen Renswoude, Veenendaal en Rhenen. Ook worden de inwoners dan echt serieus genomen”.

De SP vindt dat Renswoude zichzelf positief heeft opgesteld door te pleiten voor de samenwerking met buurman Veenendaal. Een fusie op langere termijn tussen beide gemeenten is hun zaak. Een intensieve samenwerking en eventuele fusie op langere termijn met Veenendaal zagen de aanwezige politieke partijen niet zitten. Ook de onderzoeksnota van het IPC liet zich negatief over deze variant uit, ondanks een goed onderbouwd rapport dat in opdracht van de gemeente Renswoude is opgesteld.

Herindelingen van gemeenten zijn voor de SP alleen acceptabel als de meerderheid van de kiesgerechtigde inwoners zich daarover per referendum positief uitspreekt. Dit is wel een laatste optie want er zijn kleine gemeenten die goed samenwerken met grotere buurgemeenten en zo kunnen blijven voortbestaan, zoals de gemeente Rozendaal tussen Arnhem en Rheden.

Dit najaar wordt het herindelingsontwerp door Gedeputeerde Staten van Gelderland en Utrecht opgesteld. De uiteindelijke fusie moet per wet worden ingesteld en zou per 1 januari 2011 moeten ingaan. Tot die tijd zal de SP zich inzetten voor een zelfstandige gemeente Renswoude. Wat ons betreft is de strijd nog niet gestreden.

U bent hier