h

Vragen over zorgkinderen in jeugdinrichtingen

24 juli 2008

Vragen over zorgkinderen in jeugdinrichtingen

De Gelderse SP heeft schriftelijke vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten over kinderen die onterecht in een justitiƫle jeugdinrichting worden geplaatst. SP Statenlid Eric van Kaathoven maakt zich ongerust en wil van Gedeputeerde Staten graag weten hoe de situatie in Gelderland is.

Eric van KaathovenAfgelopen maanden is onder andere in de media veelvuldig de kwestie aan bod geweest van kinderen die onterecht in een justitiƫle jeugdinrichting worden geplaatst. De oorzaak hiervan is een gebrek aan voldoende crisis- en gesloten jeugdzorgplaatsen. Dat, gecombineerd met lange wachtlijsten maakt dat in Nederland ruim duizend jongeren onterecht worden onderworpen aan een gevangenisregime. Eric van Kaathoven: "De SP vind het onacceptabel dat kinderen in deze situatie terechtkomen terwijl ze juist hulp en zorg nodig hebben."

De SP wil het volgende van Gedeputeerde Staten weten:

1. Komen deze gevallen ook in onze provincie voor? Zo ja, om hoeveel gevallen is het afgelopen jaar gegaan? En om hoeveel gevallen gaat het op dit moment?
2. Vindt het college van gedeputeerde staten het acceptabel dat kinderen die zorg nodig hebben in jeugdgevangenissen terecht komen?
3. Wat heeft het college van gedeputeerde staten gedaan om te voorkomen dat situaties zoals hierboven omschreven ontstaan?
4. Wat gaat het college nog ondernemen om ervoor te zorgen dat eventuele bestaande gevallen zo snel mogelijk opgelost gaan worden en nieuwe gevallen voorkomen worden? Nadrukkelijk vragen we bij het antwoord te betrekken de eventuele acties die u richting minister Rouvoet gaat ondernemen.

Veertien en bajesklant

U bent hier