h

Gezondheidsrisico’s megastallen

4 november 2008

Gezondheidsrisico’s megastallen

De SP vindt het erg jammer dat de provincie Gelderland niet wil kijken naar de mogelijke gezondheidsrisico’s van megastallen. SP statenlid Marieke Veltman had schriftelijke vragen gesteld naar aanleiding van de zorgen over megastallen geuit door huisartsen. Binnenkort behandelen provinciale staten een burgerinitiatief over megastallen.

Marieke VeltmanVanuit verschillende hoeken werden al zorgen geuit over een mogelijk schadelijk effect van de komst van megastallen op de volksgezondheid. Kort geleden gingen de huisartsen in de Brabantse plaats Boekel met hun zorgen naar de pers. Reden voor SP Gelderland om schriftelijke vragen te stellen aan het college van gedeputeerde staten.

De SP vindt het jammer dat het dagelijks provinciebestuur niets wil doen met de waarschuwingen van de huisartsen. Het college van gedeputeerde staten vindt het, zo blijkt uit het antwoord “nog te vroeg om in te grijpen”. Hierbij verwijst ze naar het rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) over megastallen. Ingrijpen zou ook geen provinciale taak zijn. Verder dan de vinger aan de pols houden wil men niet gaan.

Voor de SP is dat niet genoeg. Het RIVM schrijft namelijk in haar persbericht bij het rapport het volgende: “De kans op infectieziekten van dier op mens wordt wel groter.” Daarom zouden de bedrijven niet te dicht bij elkaar gevestigd moeten worden. Zo adviseert het RIVM. En bovendien moeten de bedrijven niet te groot worden. Dan voorkom je een hoge “infectiedruk”. Ook dat kan de provincie regelen, door de kavels waarop de bedrijven mogen worden gebouwd klein te houden. Onder andere om deze reden zijn megastallen dus niet welkom in Gelderland wat de SP betreft.

De vragen en de antwoorden:
1.Bent u bekend met het bericht "Oproep tot verzet tegen megastallen" uit het Brabants Dagblad van 2 oktober 2008?
Ja

2.Begrijpt u de zorgen van de Boekelse huisartsen en bent u het met hen eens dat de gevolgen voor de volksgezondheid van megastallen nooit goed zijn onderzocht?
Volksgezondheid is zodanig belangrijk dat elke zorg daaromtrent serieus genomen moet worden. In opdracht van de Tweede Kamer heeft het RIVM onderzoek gedaan naar “Volksgezondheidsaspectenvan veehouderijmegabedrijven in Nederland” (rapport 215011002, 12 februari 2008) De hoofdconclusie is dat er zijn diverse bedreigingen maar ook enkele kansen bij verdere schaalvergroting. RIVM constateert dat de ervaringen met megabedrijven nog beperkt zijn waardoor veel conclusies omtrent verdere schaalvergroting theoretisch beredeneerd zijn.

3. Deelt u de mening van de Boekelse huisartsen dat de gevolgen voor de volksgezondheid van de komst van megastallen onderbelicht zijn? Zo nee, waarom niet?
Volksgezondheid is primair een rijksverantwoordelijkheid, met de opener grenzen zelfs meer en meer een Europese aangelegenheid. Dit aspect heeft bij de discussie over megastallen op rijksniveau wel degelijk aandacht gekregen. Wel zal met de verdere schaalvergroting continue de vinger aan de pols moeten worden gehouden.

4.Wat als later blijkt dat mensen wel degelijk ziek worden als gevolg van de komst van megastallen in hun omgeving?
Als aangetoond wordt dat mensen in de omgeving ziek worden door emissies van stoffen uit megastallen, zullen generiek nieuwe voorwaarden aan dergelijke bedrijven moeten worden gesteld.

5.Deelt u de mening van de SP-fractie dat het steeds grootschaliger houden van varkens en kippen in zogenaamde megastallen een rol speelt bij de verspreiding van dierziekten?
Uit het eerder genoemde RIVM onderzoek (antwoord bij vraag 2) blijkt een mogelijk verband tussen megabedrijven en het voorkomen en verspreiding van zoönosen op basis van de beschikbare literatuur niet eenvoudig vast te stellen te zijn en het verschilt bovendien per zoönose. Op diverse punten wordt een groter risico verwacht terwijl er op andere punten juist kansen liggen om de ziektedruk te verkleinen.

Vragen Gelderse SP over dierziekten en megastallen
Handtekeningen tegen megastallen

U bent hier