h

Geen boeteclausule bij afketsen verkoop NUON-aandelen

17 februari 2009

Geen boeteclausule bij afketsen verkoop NUON-aandelen

Er is geen sprake van een boeteclausule wanneer de verkoop van de NUON-aandelen niet doorgaat. Dit blijkt uit de beantwoording van schriftelijke vragen die door SP-statenleden Alex Mink en Eric van Kaathoven zijn gesteld. Bij de verkoop van Essent is er wel sprake van een dergelijk beding. Het Duitse energiebedrijf RWE kan op die manier een boete opleggen wanneer er te weinig aandelen voor verkoop worden aangeboden. De SP vindt dit ongewenst.

Inleiding
Het PLB Nuon wordt mogelijk in stappen verkocht aan een groot buitenlands energiebedrijf. Ook bij Essent is zo’n proces gaande zij het dat men hier wat stappen vooruit lijkt te lopen. Dit biedt de mogelijkheid om bij de eventuele verkoop van aandelen NUON (waar de SP overigens geen voorstander van is) lessen te trekken uit de ervaringen van andere publieke aandeelhouders bij Essent. Er is in onder andere in Noord-Brabant veel ophef ontstaan over het verhaal dat er een aanzienlijke boetclausule is opgenomen in de contracten betreffende de verkoop aan RWE. Woorden als "chantage" zijn gevallen. Indien de betreffende overheden niet besluiten tot verkoop zou dit miljoenen kunnen gaan kosten. Dat zet de democratische besluitvorming onder grote en ongewenste druk. De SP wil weten of ook bij de mogelijke verkoop van Nuon dit soort clausules worden opgenomen. Daarom leggen wij de volgende vragen bij u neer:

Vraag 1: Bent u bekend met het krantenartikel “verkoop Essent staat onder druk van boete” uit het Brabants Dagblad d.d. 21 januari 2009?

Antwoord: Ja.

Vraag 2: Verwacht het college van Gedeputeerde Staten dat er in de koopovereenkomst van de Nuon aandelen ook een boetebeding bij de annulering van de verkoop (breakfee) wordt opgenomen?

Antwoord: De insteek van zowel ons college als de vennootschap, is dat er geen sprake kan zijn van een break up fee en Nuon zal dat dan ook zeer nadrukkelijk proberen te voorkomen gedurende de onderhandelingen.

Vraag 3: In hoeverre is de directie van Nuon gerechtigd om een dergelijke clausule in de koopovereenkomst op te nemen?

Antwoord: De taken en bevoegdheden van aandeelhouders en bestuursorganen van een vennootschap zijn neergelegd in Burgerlijk Wetboek en de statuten.
Binnen de vigerende vennootschapsrechtelijke verhoudingen behoort het tot de bevoegdheid van Nuon om de voorwaarden overeen te komen waarop zij met derden overeenkomsten aangaat. Tot die bevoegdheid behoort ook het overeenkomen van een boetebeding.

Vraag 4: Is het college het met de SP-fractie eens dat de opname van een breakfee in de koopovereenkomst zorgt voor onwenselijke beïnvloeding van de democratische besluitvorming over de aandelenverkoop?

Antwoord: Gelet op het antwoord op vraag 2 achten wij een inhoudelijke oordeel op dit punt niet meer ter zake doende.

Vraag 5: Is het college bereid alles in het werk te stellen om ervoor te zorgen dat er geen breakfee wordt opgenomen in de overeenkomst?

Antwoord: Zie antwoord op vraag 2.

U bent hier