h

OPINIE: Ook de deal met NUON moet van tafel

28 april 2009

OPINIE: Ook de deal met NUON moet van tafel

Sp-fractievoorzitter schreef een opinieartikel in De Gelderlander van gisteren. Volgens hem moet na het afblazen van de overname van Essent ook deal tussen NUON en Vattenfall van tafel.

Vattenfall is volgens deskundigen het vuilste energiebedrijf van Duitsland. Daarom moet de deal met Nuon van tafel. PvdA’ers Ploumen (partijvoorzitter) en Samson (Tweede Kamerlid) doen net of het verhaal Nuon-Vattenfall een heel ander verhaal is dan dat van Essent-RWE.

Terecht riepen ze (deels met succes) PvdA’ers in het land op tegen de overname van Essent te stemmen. ‘Bij die Duitse kolenboeren hebben we niets te zoeken qua duurzaamheid’ is hun argument. Ze hebben hun huiswerk maar half gedaan en trappen met open ogen in de gladde praatjes van Vattenfall, dat dit wel een groen bedrijf zou zijn. Met name van Samson mag je toch meer kennis van zaken verwachten! Hij hoeft maar even bij zijn ex-collega’s van Greenpeace langs te gaan. Samsom, Ploumen en ook Gelders gedeputeerde Keereweer vergeten erbij te vertellen dat Vattenfall volgens deskundigen het vuilste energiebedrijf van Duitsland is, nog vuiler dan RWE (Gelderlander 28 maart), en dat het vooral veel investeert in omstreden kernenergie en de allervuilste brandstof, bruinkool.

SP-volksvertegenwoordigers zijn daar deze dagen op bezoek om de milieuellende van Vattenfall met eigen ogen te bekijken. Dit terwijl de officiële delegatie van een handjevol Statenleden en gedeputeerde Keereweer luistert naar het mooie pr-praatje van Vattenfall op het hoofdkantoor in Zweden. Als PvdA’ers zich nu eens echt in de zaak zouden verdiepen, dan zouden ze maar tot één conclusie kunnen komen en die is precies dezelfde als bij Essent. Ook de Nuon-deal moet van tafel.

En als ze lef hebben, roepen Ploumen en Samsom dat ook tegen de collega’s die nog over Nuon moeten stemmen en tegen PvdA-gedeputeerden als Keereweer, die tot nu toe met veel enthousiasme vooroplopen bij de verkoop van de nationale energiesector aan grote, vieze, buitenlandse bedrijven.

Dit artikel werd op 28 april 2009 geplaatst in de Gelderlander.

U bent hier