h

SP-fractie stelt 68 vragen over Nuon-deal

29 april 2009

SP-fractie stelt 68 vragen over Nuon-deal

Tijdens een informatiebijeenkomst over Nuon die gisteren op verzoek van de SP werd gehouden in het provinciehuis, heeft de SP-fractie 13 pagina's met vragen ingediend.

Het zijn 13 pagina's geworden en 68 vragen die de SP-fractie stelde tijdens de informatiebijeenkomst van gisteren over de miljardendeal waarover provinciale staten op 27 mei besluiten. Ook de fracties van CDA, PvdA, GL, CU en PvdD stelden op de informatiebijeenkomst met deskundigen van NUON en adviesbureaus een aantal vragen onder andere over de duurzaamheid.

Enkele zaken werden meteen duidelijk. Zo is er de komende jaren nog helemaal geen probleem als NUON zelfstandig blijft, zelfs volgens de mensen van NUON niet ('voldoende financiƫle slagkracht'). En zijn er ook voldoende andere mogelijkheden bijvoorbeeld om samen te werken zonder overgenomen te worden.

Vattenfall wil de omgang met klanten van NUON gaan afkijken. Daarom worden deze functies sowieso ongemoeid gelaten. De klanten in Duitsland worden naar Vattenfall overgeheveld. En kunnen de mooie praatjes op gebied van duurzaamheid - klimaatneutraal in 2050, lekker ver weg dus moeilijk te controleren - alleen gerealiseerd worden als Nuon/Vattenfall stevig gaat investeren in kerncentrales, waarschijnlijk ook in Nederland (nadat daarvoor voldoende draagvlak is gecreeerd. De winning en stook van bruinkool gaat gewoon door. De antwoorden op de vragen van de SP volgen nog en komen schriftelijk. Wij houden u op de hoogte.

UPDATE: De vragen zijn op 12 mei door Gedeputeerde Staten beantwoord. Zie: Beantwoording_vragen_SP.pdf(183 kb)

Vragen SP over deal NUON-Vattenfall, 28-04-2009, 43 kB, PDF
Bijlage 1 bij de beantwoording van de Vragen 85 kB, PDF
Bijlage 2 bij de beantwoording van de Vragen 85 kB, PDF

U bent hier