h

Geen onderzoek naar klachten OV-chipkaart

27 januari 2010

Geen onderzoek naar klachten OV-chipkaart

Vandaag hebben provinciale staten van Gelderland op verzoek van de SP gesproken over de OV-chipkaart. In dat debat eiste de SP nogmaals een onderzoek naar invoering van de OV-chipkaart en de instelling van een klachtenmeldpunt.

Tijdens de laatste commissievergadering Mobiliteit van de provincie weigerde een meerderheid over de OV-chipkaart te spreken. Doormiddel van een debatverzoek heeft de SP-fractie de OV-chipkaart alsnog op de agenda kunnen zetten.

Alex MinkSP Statenlid en OV-woordvoerder Alex Mink: “De invoering van de OV-chipkaart verloopt momenteel verre van soepel. In het hele land zien we hoe de OV-chipkaart leidt tot duurdere busritjes. In de stadsregio Arnhem-Nijmegen brengt de OV-chipkaart ook nog allerlei andere ongemakken met zich mee. De provincie Gelderland mag hier haar ogen niet voor sluiten.”

Gedeputeerde van Haaren zei vorige week nog niets van de tarieven te weten. De SP heeft er toch al wat boven tafel kunnen halen. Het eerste voorbeeld uit Apeldoorn: een ritje vanaf het busstation naar het Lucasziekenhuis en weer terug kost 2,23 euro. Dat is een prijsverhoging van 35% ten opzichte van reizen met een eurokaartje.
Eén rit van Laag Buurloo naar het busstation Apeldoorn kost 1,36 euro. Doorreizen naar de Reigersweg en weer terug kost 3,92 euro. Dat laatste voorbeeld is een verdubbeling van de prijs. Alex Mink: “Als ik thuis in Ede de bus pak en naar het centrum ga dan kan ik nu voor 1,50 euro meereizen en heb ik een retourtje. De afstand bedraagt vijf kilometer. Ik betaal dus 1,38 euro per rit, dus 2,76 euro voor een retourtje. Ik betaal dus 1,26 euro meer dan nu!”

De SP diende tijdens het debat een voorstel in om een onderzoek te doen naar de invoering van de OV-chipkaart waarbij er in het bijzonder wordt gekeken naar zaken die elders fout zijn gegaan. Daarnaast stelde de SP voor een klachtenmeldpunt voor de OV-chipkaart in te stellen en om de strippenkaart te handhaven totdat de OV-chipkaart optimaal functioneert.

Gedeputeerde van Haaren zegde toe dat de strippenkaart blijft bestaan totdat de problemen zijn opgelost maar wil geen provinciaal meldpunt en wacht het landelijke onderzoek van staatssecretaris Huizinga af. De SP is teleurgesteld in deze reactie want dit was de kans om veel problemen op tijd te voorkomen.

Alex Mink: “De reiziger moet niet gebruikt worden als proefkonijn. We moeten van te voren onderzoeken wat de gevolgen zijn van de invoering van de ov-chip. We kunnen bijvoorbeeld van de ervaringen die in de Stadsregio zijn opgedaan veel leren. En een klachtenmeldpunt geeft ons de mogelijkheid om snel te in te grijpen wanneer er iets mis gaat. We moeten niet willen wachten op dure evaluaties die maanden duren.”

De motie van de SP werd ondersteund door GroenLinks, Groep van Bergen en de Partij voor de Dieren en kreeg dus geen meerderheid.

SP wil debat over OV-chipkaart in Staten
SP wil onderzoek naar invoering OV-chipkaart in Gelderland

U bent hier