h

Daklozenbeleid provincie onderzocht

8 maart 2010

Daklozenbeleid provincie onderzocht

De provinciale onderzoekscommissie onderzocht het daklozenbeleid van de provincie Gelderland en komt tot de vernietigende conclusie dat de effecten niet te achterhalen zijn. De belofte van het einde van dakloosheid is in ieder geval niet gehaald al beweerden PvdA en CDA het tegendeel.

Op 3 maart waren niet alleen gemeenteraadsverkiezingen maar was ook een statenvergadering. Provinciale staten spraken onder andere over het daklozenbeleid van de provincie Gelderland. SP woordvoerder, Margriet Bleijenberg, gaf aan dat elke euro die effectief besteed wordt om daklozen een dak boven hun hoofd te geven volgens de SP goed is besteed. Maar de SP had wel een aantal kritische noten te kraken bij het beleid van de provincie.

“In 2007 is er geen onvrijwillig dakloze meer te vinden in Gelderland!” Dit was het zeer te waarderen, maar niet erg realistische doel dat Piet Bijl, fractievoorzitter van de PvdA Statenfractie, stelde in een debat in 2003. Dit was meteen het begin van provinciaal daklozenbeleid.

Onderzoek

In de afgelopen maanden heeft de provincie onderzoek laten doen naar het effect van dit daklozenbeleid van de provincie. Hieruit blijkt dat moeilijk is te achterhalen wat de rol van de provincie nu precies is geweest. Gedeputeerde Esmeijer is erg begaan met het lot van mensen die onvrijwillig op straat verblijven en heeft dat ook zeker met allerlei gemeenten besproken en er veel geld ingestoken. Maar het is volgens onderzoeksbureau P en P moeilijk na te gaan wat dat nu precies heeft opgeleverd voor de daklozen zelf. Daarmee is het beleid moeilijk succesvol te noemen. Het gestelde doel is niet gehaald en het is onduidelijk waar het geld precies aan is besteed.

Tot verbijstering van SP statenlid Margriet Bleijenberg beweerden de PvdA en CDA in het debat dat er geen onvrijwillig dakloze meer rondloopt in Gelderland. Bleijenberg: “Eerlijk gezegd vraag ik me dan af van welke planeet zij komen: onderweg naar huis kwam ik een sterk verwaarloosde jonge man tegen, die zijn maaltijd zocht in de vuilnisbak bij bioscoop Rembrandt. Ik kom regelmatig verwarde kwetsbare mensen tegen op straat, en we weten uit gesprekken dat er nog steeds mensen dakloos zijn en daar niet voor kiezen. Dat moeten PvdA en CDA toch ook zien?!”

Hoe verder?

De SP-fractie stelt dat daklozenbeleid geen taak is van de provincie maar van de gemeente, maar dat het prima is dat er geld vanuit de provincie wordt overgemaakt naar de gemeenten om daklozen aan een dak boven hun hoofd te helpen. Het wordt onoverzichtelijk en onnodig duur wordt als teveel overheden zich met hetzelfde probleem bezighouden.

U bent hier