h

SP steekt slachtoffers dreigende bezuinigingen een hart onder de riem

29 juni 2010

SP steekt slachtoffers dreigende bezuinigingen een hart onder de riem

Met maar liefst 22 amendementen gaat de SP proberen de asociale bezuinigingen van de steenrijke provincie Gelderland van tafel te krijgen tijdens het statendebat op 30 juni. Op de tribunes zullen SP-ers hartjes uitdelen om het publiek ‘een hart onder de riem’ te steken. En de fractieleden zullen tijdens het debat een rood T-shirt dragen met daarop het getal 4.886.326.000, het vermogen van de steenrijke provincie Gelderland.

Woensdag 30 juni vindt het debat plaats op het provinciehuis te Arnhem waarin provinciale staten een standpunt innemen over de door het college van CDA. PvdA en CU voorgestelde bezuinigingsmaatregelen van 58 miljoen. Een groot deel van de bezuinigingen wil het college halen door allerlei groene, sociale en culturele zaken geheel of gedeeltelijk weg te bezuinigen zoals bibliotheekbussen, ambulances, openbaar vervoer, de Gelderse Milieufederatie, de telefonische hulpdienst, patientenondersteuning, scouting, schaapskuddes en nog veel meer.

De SP stelt met 22 amendementen voor dat niet te doen en in plaats daarvan te bezuinigen op het potje voor prestigeprojecten dat elk jaar tientallen miljoenen krijgt van de rente en dividenden van het provinciale vermogen. Door tegelijk extra te bezuinigen op bestuurders, politici, promotie en communicatie en lobbyclubs komt de SP ook al op bijna 22,5 miljoen aan bezuinigingen. Samen met een deel van het geld uit het potje voor prestigeprojecten ruim genoeg om het huishoudboekje op orde te brengen.

De SP zal verder voorstellen om niet nu al te besluiten over waarop te bezuinigen maar om dat over de verkiezingen heen te tillen. In de plannen van het college wordt volgend jaar trouwens maar 25 miljoen bezuinigd van de 58 miljoen. Dat geld kan eenmalig al helemaal gemakkelijk opgebracht worden voor een provincie die kampt met structurele onderbesteding (het niet uit kunnen geven van het geplande geld). De SP vindt het onfatsoenlijk om nog geen negen maanden voor de provinciale verkiezingen onherstelbare besluiten te nemen zonder de kiezer hierover aan het woord te laten.

De SP heeft de afgelopen weken van zich laten horen in en buiten de statenzaal en zal dit ook blijven doen mochten de bezuinigingen doorgaan. Meer over de acties en standpunten van de SP leest u op www.gelderland.sp.nl.

Film de kaalslag
GL/SP: niet praten over bezuinigingen (Omroep Gelderland)

U bent hier