h

Gelderse SP wil toiletten op Betuwse en Achterhoekse treinstations

2 juli 2010

Gelderse SP wil toiletten op Betuwse en Achterhoekse treinstations

De Gelderse SP-fractie is verbaasd over de plannen van de nieuwe spoorvervoerder Arriva om geen toiletten in de treinen in de Achterhoek en Betuwe op te nemen. Volgens de vervoerder scheelt dit kosten en is er voor ieder toilet een milieuvergunning nodig. De provincie had ook geen toiletten geëist. SP-statenlid Alex Mink wil dat de provincie alsnog zorgt voor toiletten op de treinstations en wil van het dagelijks provinciebestuur weten wanneer er toiletten komen.

Vorig jaar verwierpen Provinciale Staten een motie om de treintoiletten alsnog te verplichten. Volgens gedeputeerde van Haaren zaten de meeste reizigers maar kort in de trein en zou een toilet in de trein de vervoerder op hoge kosten jagen. Volgens PvdA-statenlid Cegerek konden kinderen maar beter met een luier om in de trein gaan zitten. SP-statenlid Alex Mink vindt de provinciale houding belachelijk en wil dat de provincie ingrijpt en zelf stationstoiletten gaat bouwen.

Mink: “We leven in de 21e eeuw en toiletten voor treinreizigers lijken mij de normaalste zaak van de wereld. Destijds werd er erg lacherig over gedaan maar voor sommige groepen reizigers is op deze manier reizen geen pretje, zeker niet op langere afstanden. De NS zorgt tenminste nog voor toiletten op de grotere stations terwijl ze uit stoptreinen worden gehaald. Huidig vervoerder Syntus heeft de afgelopen tien jaar niets ondernomen en Arriva zal de hand op de knip houden. De provincie betaalt voor het laten rijden van de treinen en moet dan ook maar zorgen voor toiletten!”.

Lees hieronder de schriftelijke vragen

Inleiding

Vandaag werd bekend dat de nieuwe spoorvervoerder Arriva vanaf december 2012 nieuwe treinstellen zonder toilet inzet op de spoorlijnen Arnhem-Winterswijk, Arnhem-Tiel, Winterswijk-Zutphen en Zutphen-Apeldoorn.
In juni 2009 hebben Provinciale Staten een motie om de toilet in de trein als eis op te nemen in het programma van eisen voor de aanbesteding van de spoorlijnen verworpen.
Naar aanleiding van dit bericht stelt de SP-fractie de volgende vragen:

Vragen

1. Klopt het bericht in De Gelderlander van vandaag dat Arriva treinen zonder toilet aan boord inzet?
2. Vervoerder Syntus wilde nog werken aan toiletten op stations maar ziet daar nu begrijpelijkerwijs van af. Wat gaat het college doen om alsnog toiletvoorzieningen op stations te realiseren? En binnen welke termijn?
3. Heeft Arriva plannen voor toiletvoorzieningen op stations?
4. Deelt het college de mening van de SP-fractie dat toiletvoorzieningen voor reizigers tot het normale comfortniveau van het openbaar vervoer op lange afstand moet behoren? Zo nee, waarom niet?

U bent hier