h

SP ontvangt al 100 petities tegen extra goederentreinen IJssellijn

25 juli 2010

SP ontvangt al 100 petities tegen extra goederentreinen IJssellijn

De Gelderse SP heeft in enkele dagen al meer dan 100 petities ontvangen van verontruste bewoners langs de IJssellijn. Zij maken zich zorgen over de enorme toename van het aantal goederentreinen als de plannen voor meer personentreinen in de Randstad doorgaan.

De SP in Overijssel en Gelderland opende enkele dagen geleden de website laatdegoederentreinvaren.nl. Op deze website kunnen bewoners een petitie tekenen tegen de tientallen extra goederentreinen die dagelijks via de IJssellijn en Twentelijn naar Duitsland moeten gaan rijden.

De petities worden ingestuurd door inwoners uit bijna alle gemeenten die aan de spoorlijnen liggen. Velen van hen zijn bang voor de enorme groei van het aantal goederentreinen en betwijfelen of de extra treinen nodig zijn. Er is veel onrust over het lawaai en de trillingen die door de goederentreinen worden veroorzaakt . Inwoners van Deventer geven aan dat de huidige goederentreinen nu al in de knel komen op het emplacement bij het station terwijl inwoners van Velp vrezen dat de spoorbomen in het dorp nu langer dicht gaan zitten.

Alex MinkGelders SP-statenlid Alex Mink is blij met het aantal petities: “wij zijn aangenaam verrast door het aantal petities dat nu al is ingediend. We wisten al dat veel bewoners langs het spoor problemen hebben met de goederentreinen en dat wordt nu op grote schaal duidelijk. Er is overduidelijk veel bezorgdheid over de plannen om de goederentreinen naar het oosten te verplaatsen”.

De SP zal de handtekeningen op 9 september aan de Tweede Kamer overhandigen. De Tweede Kamer houdt dan een hoorzitting over de plannen om het aantal personentreinen in de Randstad fors te verhogen, het zogenaamde programma hoogfrequent spoor. Daarvoor moeten enkele tientallen goederentreinen wijken. Die treinen moeten via de Betuweroute, IJssellijn en Twentelijn naar Duitsland gaan rijden.

Actiewebsite Laat de goederentrein varen

U bent hier