h

Gelderse politici willen niet op zichzelf bezuinigen

12 november 2010

Gelderse politici willen niet op zichzelf bezuinigen

De Gelderse politici willen niet op zichzelf bezuinigen. De SP wilde de salarissen van de statenleden met 20 procent verlagen, omdat politici ook in bezuinigingstijden het goede voorbeeld moeten geven. Dit voorstel zou een bezuiniging van 134.000 euro opleveren.

De SP heeft met een motie tijdens de begrotingsbehandeling van provinciale staten op 10 november geprobeerd het ‘salaris’ van statenleden met 20 procent omlaag, te krijgen. Dit is het maximum dat de wet toestaat.

De SP komt juist nu met het voorstel nu de lijsten voor de verkiezingen in maart 2011 nog niet zijn ingediend. Kandidaat-stedenleden weten zo vooraf waar ze aan toezijn., Bij de door de SP gevraagde versobering van de wachtgelden een paar jaar geleden werd door partijen het argument gebruikt dat die niet omlaag konden voor de zittende statenleden omdat hun rechtspositie dan slechter zou worden en ze dat niet van te voren wisten.

Het voorstel zou een besparing van 134.000 euro per jaar opleveren. Omdat het voorstel nauwelijks steun kreeg gaan de uitgaven voor politici de komende jaren juist stijgen omdat Gelderland er twee statenleden bij krijgt. Met het SP voorstel was opgeteld het bruto salaris van tien statenleden bespaard.

Ook het voorstel van de SP om 10 procent extra te bezuinigen op fractiebudgetten haalde het niet. De SP had vorig jaar al een bezuiniging van 10 procent voorgesteld die toen geen meerderheid kreeg maar voor de zomer ineens wel. Maar die 10 procent staat gelijk aan de overschotten die fracties gemiddeld over de afgelopen jaren toch al terug storten en levert in de praktijk dus nog maar weinig op. De SP wilde een stapje verder gaan maar kreeg daar dus geen steun voor. Het had een structurele besparing van zo'n 70.000 euro opgeleverd.

SP-fractievoorzitter Eric van Kaathoven is teleurgesteld over het afwijzen van beide voorstellen: “juist in bezuinigingstijden zouden politici het goede voorbeeld moeten geven en zelf ook aan de lat staan voor bezuinigingen. De meeste partijen namen niet eens de moeite om inhoudelijk op het voorstel te reageren maar stemden gewoon tegen. Onze beide voorstellen waren goed voor ongeveer 2 ton aan besparingen, structureel. Maar kennelijk bezuinigen provinciale politici liever op anderen dan op zichzelf.”.

U bent hier