h

Gedeputeerden: “China-reis was hoge uitzondering”

4 december 2010

Gedeputeerden: “China-reis was hoge uitzondering”

De reis van Gedeputeerde Van Haren naar Shanghai en haar steun aan de Grondmij tijdens de World Expo was een hoge uitzondering. Daarom is het ook niet nodig een visie te ontwikkelen op steun aan individuele bedrijven. Dat is in het kort het antwoord van het college van Gedeputeerde Staten op vragen van SP-Statenlid Agnes Lewe. De SP is van mening het beter is deze visie wel te ontwikkelen omdat anders de indruk kan ontstaan dat bedrijf A wel hulp krijgt en bedrijf B niet.

Op de vraag waarom er een delegatie van in totaal vier personen naar Shanghai ging is het antwoord, dat dit te maken had met de Chinese bestuurscultuur: een bestuurder van de rang van Gedeputeerde moet op zijn minst begeleid worden door een hoge ambtenaar, een uitvoerende ambtenaar en een tolk. De delegatie was zodoende afgestemd op wat in China gebruikelijk is. Agnes Lewe: "Zonder afspraken over dit soort zaken zullen we het college nog scherper in de gaten moeten houden."

Hieronder de vragen en de antwoorden van het college:

Vragen Statenlid Lewe, SP, m.b.t. Shanghai-reis van gedeputeerde Van Haaren in de rondvraag van de commissie MEZ van 27 oktober 2010:

Vraag 1:
Nieuw is dat de activiteiten van één enkel bedrijf worden ondersteund. Wat is de reden hiervoor en hoe zal op toekomstige vragen van andere bedrijven gereageerd worden. Is daar een visie op ontwikkeld?

Antwoord:
Wij gaan zeer terughoudend om met verzoeken tot specifieke ondersteuning van individuele bedrijven in China. Waar mogelijk passen we die in tijdens onze jaarlijkse economische missie naar China. Voorbeelden: opening van de vestiging van VMI Epe in Yantai/Shandong, onder-steuning van Wageningen UR in de provincie Fujian, aanwezigheid bij de ondertekening van Memoranda of Understanding (Arcadis, KEMA, VoPak) etc.
Het verzoek van de Grontmij was niet in een missie in te passen.
Gelet op het grote belang dat dit bedrijf heeft bij het verkrijgen van opdrachten en vervolg-opdrachten van de Chinese overheid hebben wij in dit geval een uitzondering gemaakt,
te meer omdat door deelname aan dit congres de Gelderse contacten met de provincies Hubei, Shandong en Fujian verstevigd konden worden. Dit laatste dient de belangen van het totale Gelderse bedrijfsleven.

Specifiek beleid op dit punt hebben wij niet, anders dan een zeer terughoudende opstelling omtrent separate ondersteuning van individuele bedrijven: dit is de eerste keer dat wij dit, na zorgvuldige afweging, hebben gedaan en dit zal ook in de toekomst naar verwachting slechts bij hoge uitzondering voorkomen. Daar hoeven we aanvullend geen specifieke visie op te ontwikkelen.

Vraag 2:

De Gelderse delegatie bestond uit de gedeputeerde en drie personen ambtelijke ondersteuning. De SP vraagt zich af welke taak deze drie mensen hadden en waarom zij op kosten van de provincie in Shanghai zijn geweest.

Antwoord.
Binnen de Chinese overheidsverhoudingen is het gebruikelijk om in contacten met buitenlandse bestuurders hun Governor of Vice-Governor ten minste te doen bijstaan door de Directeur-Generaal Foreign Affairs Office, een uitvoerende ambtenaar en een tolk.
Onze ondersteuning bestond uit dhr. Van der Hoeve, de directeur belast met o.m. de Chinamissies, dhr. De Jong, de projectleider Chinamissies en als tolk mw. Ding.
Vanwege de complexiteit van de te bespreken onderwerpen, het organiseren van de ontmoetingen en de gesprekken met de verschillende overheden, en de noodzaak van simultane vertaling tijdens het congres door een terzake deskundige tolk, hebben wij voor deze ondersteuning gekozen.
Wij wilden niet afhankelijk zijn van een ter plaatse ingehuurde tolk. In het verleden hebben wij daar geen goede ervaringen mee opgedaan.

We hebben de delegatie zodoende bewust afgestemd op hetgeen in de buitenlandse betrekkingen met en in China gebruikelijk en noodzakelijk is. Daarnaast hebben we de kosten zoveel mogelijk beperkt door voor een vlucht via Beijing te kiezen, die aanzienlijk goedkoper was dan de rechtstreekse vlucht van en naar Shanghai.

Shanghai-reis gedeputeerde roept vragen op bij Gelderse SP

U bent hier