h

SP onderzoekt declaraties gedeputeerden

1 december 2010

SP onderzoekt declaraties gedeputeerden

De Gelderse SP heeft opnieuw vragen gesteld over het declaratiegedrag van de leden van Gedeputeerde Staten. Door nieuwe regels wordt er minder gedeclareerd, maar ook dit jaar blijken er declaraties te zijn die vraagtekens oproepen.

Een jaar geleden heeft de SP vragen gesteld over "de bonnetjes" van Gedeputeerde Staten. Het stoorde de SP dat er zoveel gedeclareerd werd, waaronder veel kleinere bedragen voor etentjes en drankjes, terwijl de gedeputeerden naast een riant salaris ook nog een onkostenvergoeding ontvangen. Na aanleiding van onze vragen en de daarop volgende discussies werden de declaratieregels door het college aangescherpt. Om te toetsen of de nieuwe regels een verandering te wegen hebben gebracht heeft de SP-fractie eind augustus 2010 de declaraties van de leden van het college van gedeputeerde staten over de eerste 9 maanden van 2010 opgevraagd. In oktober 2010 heben we kopieën ontvangen.

SP Statenlid Agnes Lewe: “Het blijkt, dat inderdaad minder gedeclareerd wordt. Juist de kleine bedragen - een enkel kopje koffie, een filmpje in het hotel, een aktetas - worden niet meer opgevoerd. Kennelijk werken de nieuwe afspraken. Echter, er blijven na grondige bestudering nog een aantal punten die vragen oproepen.”

De SP heeft daarover de volgende schriftelijke vragen aan het college gesteld:

1.
De kosten die gedeputeerde Verdaas i.v.m. zijn coaching (gesprekken en notities) heeft gemaakt, zijn in alle gevallen goedgekeurd. Op basis van welk besluit is die goedkeuring gegeven? Wanneer is daarover besloten en hoe luidt dat besluit?

2.
Er is in opdracht van gedeputeerde Verdaas door een externe partij een video gemaakt i.v.m. een presentatie. Waarom deze video niet intern is gemaakt? Is het maken van een dergelijke video iets dat altijd wordt uitbesteed?

3. Gedeputeerde Staten hebben dhr. Løseth (CEO Nuon van 2008 tot 2010, nu CEO Vattenfall) bij zijn afscheid een geschenk van EUR 500 gegeven, te besteden aan een goed doel. Waarom is besloten is een afscheidsgeschenk met die hoge waarde te geven?

4. Bij het evenement "Gelderse primeur" (wijn) in de Wolfsberg in Groesbeek heeft de Commissaris van de Koningin als gastheer gefungeerd. De kosten van de zaal, hapjes en drankjes zijn door de provincie betaald. Wat is de reden hiervoor? Komt het vaker voor dat de provincie op deze wijze als gastheer optreedt voor commerciële partijen?

Gelderse SP wil dat onterechte declaraties alsnog volledig terugbetaald worden

U bent hier