h

Meerderheid provinciale staten voor bestuursakkoord

24 mei 2011

Meerderheid provinciale staten voor bestuursakkoord

Ondanks een motie van de SP en GroenLinks om tegen het bestuursakkoord te stemmen ging een meerderheid van de Gelderse staten akkoord met dit ‘afbraakakkoord’. Zij tekenen daarmee voor zware bezuinigingen ten koste van de kwetsbaarsten in onze samenleving. Dat ook de PvdA dat deed wekte nog de meeste verbazing.

Tijdens de statenvergadering van 23 mei bespraken provinciale staten het bestuursakkoord tussen Rijk, provincies en gemeenten. In het bestuursakkoord krijgen de provincies meer zeggenschap over de ruimtelijke ordening en de regionale economie, maar wordt er ook bezuinigd op de jeugzorg die van de provincie naar de gemeenten gaat. En veel mensen worden de dupe van keiharde bezuinigingen op de sociale werkvoorziening, de uitkeringen voor jonggehandicapten en de bijstand. Deze taken komen op het bordje van de gemeenten terecht, zonder dat het geld meegaat. Daarom diende de Gelderse SP-fractie een motie in tegen het bestuursakkoord. Opvallend was dat de PvdA in de provincie zonder blikken of blozen vóór het akkoord en tegen de motie stemde, terwijl veel gemeenteraadsfracties van de PvdA zicht tegen het akkoord verzetten en de partij zelfs oproept tot acties en protest tegen het bestuursakkoord.

Eric van KaathovenSP-fractievoorzitter Eric van Kaathoven nam stevig stelling tegen het bestuursakkoord: “gemeenten worden opgescheept met een enorm financieel risico: zij moeten straks gaan zorgen voor mensen die in een uitkering zitten, een beroep doen op zware zorg of kinderen die in de knel raken en jeugdzorg nodig hebben. Maar het benodigde geld gaat niet mee. Daardoor krijgen de zwakste groepen in onze samenleving de rekening van de crisis gepresenteerd".

Naast de SP stemden ook Christenunie, GroenLinks en de Partij voor de Dieren tegen het bestuursakkoord. Alle andere partijen stemden voor wat van Kaathoven ook wel het ‘Afbraakakkoord’ noemt.

Bestuursakkoord: ‘Kabinet jaagt mensen armoede in’
SP-ledenblad De Tribune uit mei 2011 over het bestuursakkoord: "De VVD is het eens met de VVD"

U bent hier