h

Gelderse SP wil stripppenkaart behouden

3 juni 2011

Gelderse SP wil stripppenkaart behouden

De Gelderse SP wil de afschaffing van de strippenkaart weer ter discussie stellen, nu PvdA-kamerlid Monasch wil dat de afschaffing van de strippenkaart per 30 juni wordt uitgesteld. Monasch wil de kwestie in de Tweede Kamer bespreken. SP-statenlid Alex Mink wil het onderwerp in juni binnen Provinciale Staten bespreken.

De Tweede Kamerfracties van SP, PvdA, PVV en GroenLinks zien de invoering van de OV-chipkaart in huidige vorm en het afschaffen van de strippenkaart niet zitten. Zij wijzen op de talloze problemen waarmee de chipkaart kampt. Zo is er geen kortingskaart voor ouderen en kinderen, krijgen reizigers een overstapboete wanneer ze met twee of meer vervoerders reizen en is het moeilijk om geld terug te krijgen wanneer de apparatuur weer een storing heeft. De Gelderse SP heeft deze problemen al meermaals aangekaart.

Defecte ov-chippaal

In november 2010 namen Provinciale Staten nog een motie van de ChristenUnie aan, waarin werd uitgesproken dat de OV-chipkaart pas kan worden ingevoerd als de problemen zijn opgelost. Het voorstel van de landelijke PvdA zou er toe kunnen leiden dat er alsnog landelijke regie komt, iets dat de provincie nooit wilde accepteren.

Ondertussen willen de provincie en de stadsregio wel doorgaan met de invoering van de OV-chipkaart en staan zij nog altijd achter het besluit om op 30 juni de strippenkaart af te schaffen.

Alex MinkMink: “de stadsregio roept in De Gelderlander dat verder uitstel honderdduizenden euro’s extra gaat kosten. Schijnbaar vinden provincie en stadsregio het allemaal prima, terwijl vervoerders onderling bekvechten over kortingen en het overstaptarief en reizigers nog altijd geconfronteerd worden met storingen. Reizigers moeten in Gelderland de keuze houden, ook na 30 juni, tussen het gebruik van de OV-chipkaart of de strippenkaart. Pas wanneer het hele systeem stabiel is, reizigers op een fatsoenlijke manier een kortingskaart kunnen kopen en de overstapboete verdwijnt, is er ruimte om het weer over de totale invoering van de OV-chipkaart te hebben”.

U bent hier