h

SP: doortrekking A15 is geen champagne waard

29 september 2011

SP: doortrekking A15 is geen champagne waard

De SP blijft tegen de doortrekking van de A15. Gisteren besloten provinciale staten om 260 miljoen euro extra uit te trekken voor de doortrekking van de snelweg. De SP had dit geld liever in de huidige snelwegen en spoorlijnen geïnvesteerd.

In 2006 trokken provinciale staten al 100 miljoen euro uit voor de A15 en de verbreding van de A12 tussen Ede en Grijsoord. Daar kwam gisteren 260 miljoen bovenop. Ook draagt de provincie 60 miljoen euro bij aan de mogelijke tekorten aan tolopbrengsten, ook wel Biezebelasting genoemd.

SP-statenlid Alex Mink: “De SP had dit geld liever in de aanpak van echte verkeersproblemen gestoken. Daarom kiezen wij voor de Regiocombi-I-variant, de aanpak van huidige snelwegen en spoorlijnen. Dat is hard nodig, want vorige week versloegen Syntus en Prorail het storingenrecord op de spoorlijn Arnhem-Winterswijk. Het is nog maar de vraag hoeveel geld er over blijft voor andere infrastructuur”. Maar volgens VVD-gedeputeerde Bieze bleef er genoeg geld over voor de aanpak van andere verkeersproblemen in Gelderland.

De SP wijst onder andere op de effecten van de snelweg en de verkeersafwikkeling. Zo vreest de Regio Achterhoek extra files op de A18 bij Varsseveld en is Nijmegen ongerust over de A15 tussen Ressen en Valburg.

Mink: “In de zomer werd er op enkele plaatsen het glas geheven over de doortrekking. Het is de vraag of veel mensen in de gemeenten Lingewaard, Duiven en Zevenaar ook zo blij zijn. Zij zien het landschap in hun buurt verder naar de knoppen gaan: eerst door de aanleg van de Betuwelijn waar nog net een tunnel vanaf kon, en nu door de doortrekking van de A15. De provincie belooft dat er een “goede inpassing”, maar hoe die inpassing eruit komt te zien blijft vaag, behalve dan dat er een mooie brug over een tunnel wordt aangelegd. Dat neemt nog lang niet alle problemen weg.”

De SP steunde ook een motie van D66 om bij de aanbesteding de optie van een tunnel open te houden. Mink: “De SP vindt het belachelijk dat er een “mooie brug” over een tunnel wordt aangelegd terwijl de Betuwelijn ondergronds gaat om de omgeving te ontzien. Maar als klap op de vuurpijl mag de Gelderse weggebruiker ook nog eens de tol voor deze weg gaan betalen. Letterlijk en figuurlijk: voor een brug-over-een-tunnel en voor het Rijk, dat vertikt om ook maar één cent extra in de A15 te steken en de rekening naar Arnhem stuurt. En terwijl Het Rijk de filebelasting heeft geschrapt, introduceert Gelderland de Biezebelasting om over die mooie-brug-over-een-tunnel te mogen rijden.”

Mink: “Het einde van het liedje is dat Gelderland met de aanleg van de A15 vijftien kilometer file’s gaat verschuiven en er straks geen geld meer is om bijvoorbeeld de spoorverdubbeling in de Achterhoek te regelen en op andere plekken het openbaar vervoer te verbeteren. Dat is voor de SP absoluut geen glas champagne waard.”

gelderland.sp.nl/a15

U bent hier