h

SP wil dat provincie Gelderland haar skybox in het Gelredome afstoot

25 oktober 2011

SP wil dat provincie Gelderland haar skybox in het Gelredome afstoot

De Gelderse SP wil dat de provincie Gelderland de Gelreloge afstoot en zal hiertoe een motie indienen bij de behandeling van de provinciale begroting begin november. De skybox van de provincie in het Arnhemse stadion Gelredome wordt gebruikt door bestuurders en provinciale fracties tijdens wedstrijden van Vitesse, en is zo’n 55.000 euro per seizoen waard.

Veel fracties in de Gelderse provinciale staten zitten in hun maag met de skybox in het Gelredome die de provincie Gelderland tot haar beschikking heeft, de Gelreloge. Dat bleek toen SP fractievoorzitter Eric van Kaathoven deze kwestie aan de orde stelde bij het overleg van fractievoorzitters waar het gebruik van de Gelreloge op de agenda stond. Er tekent zich zelfs een meerderheid in de staten af die eigenlijk het liefst van de skybox af wil, bestaande uit SP, SGP, GL, PVV, PvdA en D66. Zo bleek uit de reacties per mail en tijdens een overleg tussen de fractievoorzitters.

De SP is hier blij mee en hoopt dat er binnenkort een einde komt aan het provinciale gebruik van de Gelreloge. Wat de SP betreft is het niet goed als een overheid zo nadrukkelijk verbonden is met een stadion van een betaald voetbalclub. Bovendien vindt de partij dat het glas heffen verheven boven de gewone mensen op de tribune, mensen die wel gewoon moesten betalen voor hun kaartje, niet meer van deze tijd is. Het past niet bij de voorbeeldfunctie van een overheid, zeker niet in tijden waarin er overal zo fors bezuinigd moet worden.

De provincie verleende in het jaar 2000 een achtergestelde lening van 11,3 miljoen euro aan Stichting Gelredome, de aandeelhouder van stadionexploitant Gelredome NV. Gelredome verkeerde destijds op de rand van de afgrond en kreeg een forse en voor de NV zeer gunstige lening, van de provincie. In ruil voor de lening, waarbij de provincie haar geld kwijt zou zijn wanneer Gelredome failliet zou gaan, kreeg de provincie de beschikking over een loge in het stadion. Zolang die lening nog open staat, mag Gelderland voor een bijdrage in de kosten de loge gebruiken. De afgelopen jaren werd de loge vooral door het college van gedeputeerde staten en een aantal statenfracties gebruikt om gasten van diverse achtergronden uit te nodigen. Er waren ook fracties die om diverse redenen van de mogelijkheid geen gebruik maakten. De SP deed dat een enkele keer om mensen in het zonnetje te zetten, bijvoorbeeld een aantal vrijwilligers van Ome Joops Tour.

De SP gaat in een motie bij de behandeling van de Gelderse begroting, voorstellen om het Gelreloge af te stoten. Dit kan door in overleg met Gelredome dit deel van de overeenkomst te beëindigen en er een redelijke vergoeding voor te vragen, zolang de achterstallige lening niet afbetaald is. Of door, ook in goed overleg, de loge te gaan verhuren. Voor het huidige seizoen (2011-2012) bedraagt de huurwaarde van de businessloge volgens informatie die de SP van de provincie Gelderland kreeg, € 55.250,- exclusief 4 procent servicekosten en 19 procent BTW.

U bent hier