h

SP stelt vragen over financiering verbreding A15

13 december 2011

SP stelt vragen over financiering verbreding A15

Het provinciebestuur gaat met Betuwse ondernemers, de Rotterdamse haven en de provincie Zuid-Holland lobbyen voor de verbreding van de A15. Omdat deze snelwegverbreding niet in de plannen van het rijk zit is het risico groot dat de provincie opnieuw zelf de portemonnee moet gaan trekken. De SP wil niet dat de provincie meebetaalt aan de verbreding van de snelweg en stelt daarom komende woensdag vragen aan het dagelijks provinciebestuur over een mogelijke provinciale bijdrage.

Pasgeleden trok de provincie nog 360 miljoen euro uit voor de doortrekking van de A15 tussen Ressen en Zevenaar. Het andere deel van de snelweg naar Rotterdam loopt met name in de Betuwe vast. Al eerder spraken Het Rijk en de provincies Gelderland en Overijssel af dat beide provincies geld steken in een snellere verbreding van de A1 bij Apeldoorn. De SP heeft geen problemen met de verbreding van de A15, maar dan moet Het Rijk de rekening betalen. Dat de provincie misschien alweer de rekening krijgt gepresenteerd voor een snellere aanpak van een snelweg past in een trend, omdat het Randstadkabinet-Rutte tegenwoordig alleen nog geld wil steken in snelwegen in het westen van het land.

Alex MinkSP-statenlid Alex Mink: “Gelderland moet geen snelwegsponsor worden. Al dat geld gaat ten koste van andere dingen. Zo schraapt de provincie geld weg bij de aanleg van nieuwe natuur, cultuur en het sociaal beleid”.

Het Rijk heeft een lange-termijnplanning voor de aanpak van snelwegen in het MIRT (het meerjarenprogramma infrastructuur, ruimte en transport). Jaarlijks maken Het Rijk en de provincies afspraken over investeren in spoorlijnen, snelwegenwegen en waterwegen. Voor de periode tot 2020 is het geld op, terwijl er nog genoeg wensen vanuit de provincies overblijven.

Het antwoord: provincie Gelderland betaalt niet mee aan verbreding A15

U bent hier