h

SP en PvdA stellen vragen over smerige Syntus-treinen

3 februari 2012

SP en PvdA stellen vragen over smerige Syntus-treinen

De SP en de PvdA stellen schriftelijke vragen aan het provinciebestuur over de schoonmaak van Syntus-treinen. De treinen zijn de afgelopen maanden niet schoongemaakt en beide partijen willen van het college van gedeputeerde staten weten hoe dit komt en wat er gedaan wordt om het treinonderhoud weer op peil te brengen. Het is overigens voor de eerste keer dat beide fracties samen vragen stellen over een onderwerp.

Alex Mink SP-statenlid Alex Mink diende met PvdA-statenlid Mariëlle van der Leur de volgende vragen in:

Inleiding:

Tot 9 december 2012 is Syntus de concessiehouder voor de treindiensten Arnhem-Winterswijk, Zutphen-Winterswijk en Arnhem-Tiel. Wij constateren dat Syntus momenteel bijna geen onderhoud meer laat plegen aan het treinmaterieel en dat de treinen nauwelijks worden schoongemaakt. Dat is in veel treinstellen ook te zien en te ruiken. Daarnaast wordt er steeds meer materieel van binnen en buiten onder handen genomen door graffitispuiters.

Onderaan de ingediende vragen staan enkele foto’s die op verschillende tijdstippen en in verschillende treinen zijn gemaakt. Deze foto’s vormen het beeld van de huidige onderhoudstoestand.

Vragen:

1. Welke afspraken zijn er op basis van de concessie met Syntus over schoonmaken en onderhoud van het treinmaterieel gemaakt?
2. Op welke wijze voldeed Syntus de afgelopen concessieperiode aan deze afspraken?
3. Is het college bekend met deze situaties? Zo ja, heeft u klachten van reizigers ontvangen?
4. Is het college het met ons eens dat deze onderhoudstoestand absoluut onwenselijk is en reizigers de treinen gaan mijden? Wat kan de provincie aan deze situatie doen?
5. Ons bereiken signalen dat Syntus vanwege de financiële situatie van het bedrijf (o.a. afbouw treinbedrijf Achterhoek/Betuwe, uitrol concessies Veluwe en Twente) fors heeft bezuinigd op het aantal ingekochte schoonmaakuren, waardoor er een achterstand is ontstaan bij de schoonmaak van het treinmaterieel. Welk beeld heeft het college bij de huidige bedrijfsvoering van Syntus? Is het college bekend met deze ingrepen en de financiële toestand van het bedrijf? Heeft dit op enigerlei wijze invloed op het personeel van Syntus, of op ingehuurde krachten?
6. Is het college het met ons eens dat slecht onderhoud en vieze treinen gevolgen kan hebben op het aantal reizigers dat gebruik wil maken van de treinen?
7. Kan het college de stand van zaken m.b.t. de overname van het treinvervoer door Arriva schetsen?
8. Wil de provincie hierover in gesprek gaan met de vervoerder en ROCOV om deze situatie te bespreken?

Smerige Syntus-trein

SP-statenlid Alex Mink en PvdA-statenlid Mariëlle van der Leur: "wij zijn geschrokken van de huidige staat waarin veel Syntus-treinen verkeren. Veel treinen zijn erg smerig en op sommige stoelen wil je gewoon niet zitten. Wij willen van het provinciebestuur weten wat zij aan deze situatie bij Syntus gaat doen. Reizigers worden op deze manier bepaald niet uitgenodigd om met de trein te reizen".

U bent hier