h

Nog weinig duidelijkheid over bibliobussen

12 mei 2012

Nog weinig duidelijkheid over bibliobussen

Het college van gedeputeerde staten heeft onlangs gereageerd op de vragen die SP statenlid Peter de Vos stelde. Het college blijkt onvoldoende op de hoogte te zijn van de gevolgen die de bezuinigingen hebben op de gebruikers van de bibliotheekvoorzieningen en verwijst naar een onderzoek van Biblioservice Gelderland dat binnenkort verschijnt.

Eind 2011 heeft de SP een motie ingediend om te voorkomen dat het aantal bibliobussen op het Gelderse platteland zou halveren. Doel van de motie was: Laat de
bibliobussen van Gelderland nog 3 jaar doorrijden en gebruik deze tijd om na te denken over goede alternatieven voor het lezen op het platteland. Onze motie werd verworpen maar er werd wel eenmalig 500.000 euro extra beschikbaar gesteld aan Biblioservice Gelderland. De SP wil weten hoe dat geld wordt besteed en wat de gevolgen zijn van het verdwijnen van bibliobussen. Want ondertussen gaat de kaalslag onder de bibliobussen gewoon door. Voor de gedupeerde lezers (veel schoolkinderen en ook ouderen) is er geen gelijkwaardig alternatief. Om de vinger aan de pols te houden heeft de Gelderse SP fractie de volgende vijf vragen gesteld. En de in het algemeen nog weinig zeggende antwoorden.

Vraag 1 :
Kunt u ons een overzicht geven van waar en wanneer bibliobussen zijn verdwenen (sinds 2011) in Gelderland en waar deze nog op stapel staan te verdwijnen (in 2012)?
Antwoord:
Bijgevoegd treft u een overzicht aan van het aantal halteplaatsen en staminuten van de bibliobusdiensten die door Biblioservice Gelderland geleverd worden. Onder staminuten wordt verstaan de tijd dat een bibliobus bij een bibliobushalte beschikbaar is. In dat overzicht ziet u het aantal staminuten in 2011, de toe- en afname in 2012 en het aantal staminuten in 2013. Aangetekend moet worden dat zich nog wijzigingen kunnen voordoen in verband met lokale besluitvorming. De bibliotheken in Arnhem, Apeldoorn en Ede beschikken over eigen bibliobussen. Navraag over de ontwikkelingen in die gemeenten gaf het volgende resultaat:
- Arnhem: geen wijzigingen
- Apeldoorn: CODA in Apeldoorn staat de komende jaren voor forse bezuinigingen, die grote impact heeft op de dienstverlening. Dat geldt ook voor het voorzieningenniveau in de kleine kernen als Hoenderloo, Beekbergen, Hoog Soeren, etc. Het aantal halteplaatsen en staminuten zal zeker verminderen. Aard en omvang van deze dienstverlening voor de komende jaren is nog onderwerp van onderzoek.
- Ede: het aantal halteplaatsen dat door Cultura wordt bediend blijft in 2013 gelijk, naar het zich laat aanzien zal de statijd met ca 33% verminderen.
  
Vraag 2 :
Kunt u aangeven in welke gevallen de bibliobussen zijn vervangen door alternatieve (gelijkwaardige) vormen van boeken lenen?
Antwoord:
Momenteel wordt door Biblioservice Gelderland onderzoek verricht naar de stand van het bibliotheekwerk in kleine kernen in de provincie Gelderland. Zodra dit onderzoek gereed is (naar verwachting eerste helft van mei) zullen wij antwoord geven op de door u gestelde vraag.
  
Vraag 3 :
Kunt u aangeven in welke gevallen de bibliobussen niet zijn vervangen door alternatieve (gelijkwaardige) vormen en waarom dat niet gebeurd is?
Antwoord:
Zie het antwoord op vraag 2.
 
 Vraag 4 :
Scholen en de lezende kinderen in het landelijk gebied waren altijd een belangrijke doelgroep van de bibliobussen, naast ouderen. Meerdere scholen zijn nu hun ibliobusvoorziening voor de school kwijt geraakt. Is bekend hoe tevreden of ontevreden de betreffende schooldirecteuren zijn met de manier waarop nu boeken geleend kunnen worden door de kinderen op school?
Antwoord:
Indirect is ons een enkele reactie van een aantal directeuren van basisscholen ter ore gekomen, waarin zij aangeven het verdwijnen van de bibliobus te betreuren. Zij zijn nu afhankelijk van de dienstverlening van verderaf gelegen vaste bibliotheken.. Een volledig beeld ontbreekt echter. Door Biblioservice Gelderland noch door de Samenwerkende Bibliotheken Gelderland is systematisch onderzoek gedaan naar de (on)tevredenheid. Overigens gaat het hier steeds om de effecten van lokaal beleid.
 
Vraag 5 :
Is bekend in welke mate de (volwassen) bewoners in die dorpen/kleine kernen waar de bibliobus verdwenen is, tevreden zijn met de huidige manier van boeken lenen?
Antwoord:
Ook op dit aspect is (nog) geen systematisch onderzoek verricht. Zie ook het antwoord op vraag 4.

U bent hier