Provincie doet weinig tegen megafusie ziekenhuizen Harderwijk en Zwolle
Provincie doet weinig tegen megafusie ziekenhuizen Harderwijk en Zwolle
Het Gelderse provinciebestuur vindt de fusie van de ziekenhuizen in Harderwijk, Zwolle en Meppel een zaak van de Rijksoverheid en de zorgverzekeraars. Daarom vindt er weliswaar overleg plaats met de ziekenhuizen, patiëntenkoepel Zorgbelang en de zorgverzekeraars in de regio maar spreekt zij zich niet hard tegen de fusieplannen uit. Dat blijkt uit het antwoord op schriftelijke vragen van de SP-fractie.
Het St. Jansdalziekenhuis in Harderwijk is met de Isala-klinieken in Zwolle en het Diaconessenhuis in Meppel bezig om de mogelijkheden van een fusie te bespreken. Als de fusie doorgaat ontstaat zo het grootste niet-universitaire ziekenhuis van Nederland en bestaat er uiteindelijk het risico dat veel specialistische zorg alleen nog maar in Zwolle beschikbaar is. Op dat moment zijn niet alleen inwoners van de noordelijke Veluwe de dupe maar verliezen ook de inwoners van Zeewolde en omgeving een goed streekziekenhuis met een eigen identiteit in de regio. SP-statenlid Alex Mink stelde daarom schriftelijke vragen aan het provinciebestuur over de rol die de provincie kan spelen om de fusieplannen te voorkomen.
Volgens de provincie wordt er verkennend gesproken over verregaande samenwerking waarbij het kleinere ziekenhuis in Harderwijk blijft behouden. De provincie heeft samen met de gemeenten contact met de zorgverzekeraar en de ziekenhuizen. De provincie en gemeenten volgen de besprekingen en zullen waar nodig gaan lobbyen om te voorkomen dat de zorg verslechterd en houdt ook contact met patiëntenkoepel Zorgbelang. Maar een tegengeluid zit er niet in. De SP vindt dit slecht omdat ziekenhuisfusies bijna altijd leiden tot het weghalen van specialisten en de sluiting van ziekenhuislocaties terwijl de zorg voor patiënten er vaak niet beter op wordt.
Zorgen
De SP fractie wil dat het provinciebestuur alsnog kritischer wordt. SP-statenlid en zorgwoordvoerder Peter de Vos: “de provincie spreekt echt met meel in de mond terwijl overal in Gelderland de streekziekenhuizen in gevaar zijn. Want de discussie over fusies speelt bijvoorbeeld ook bij de ziekenhuizen in de Achterhoek en zuidelijk Twente. Deze fusie tussen de drie ziekenhuizen zorgt ervoor dat het grootste streekziekenhuis van Nederland ontstaat met meer bedden dan in een universitair ziekenhuis, terwijl 60 procent van de ziekenhuiszorg prima past in een middelgroot streekziekenhuis zoals het Sint Jansdal. Elders in Nederland, zoals in Zuid-Limburg, zijn al die fusies tot zorgkolossen grandioos mislukt en kan de belastingbetaler bijspringen. Als de provincie nu niet kritischer wordt is het te laat en gaat het fusiecircus door. De SP wil niet dat er nog een keer een goed ziekenhuis zoals Zevenaar dankzij fusies om zeep wordt geholpen”.
- Zie ook:
- Welzijn, jeugdzorg & cultuur