Volgens provincie was er geen bonus voor ex-Nuon-topman Øystein Loseth
Volgens provincie was er geen bonus voor ex-Nuon-topman Øystein Loseth
In de beantwoording van schriftelijke vragen gesteld door de SP-fractie stelt het college van gedeputeerde staten dat er geen sprake is van een bonus voor NUON-topman Øystein Loseth. Wel loopt er in Zweden een onafhankelijk onderzoek naar de vermeende bonus.
Volgens Zweedse media en RTL ontving de toenmalige NUON-topman in 2009 een geheime bonus van 6 miljoen euro. De SP stelde hierover vragen aan het provinciebestuur. Uit de antwoorden blijkt dat volgens het college geen sprake was van een bonus. Wel was er een algemeen beleid dat medewerkers maximaal 6000 euro bruto aan bonus kregen bij de overname door Vattenfall, afhankelijk van het aantal dienstjaren. De leden van de raad van bestuur ontvingen deze bonus niet. Zij ontvingen een (openbare) bonus die niets te maken had met de overname.
In Zweden loopt er een onderzoek naar de vermeende bonus van Loseth. De SP wacht de uitkomsten van dit onderzoek af voordat er verdere stappen worden ondernomen.
De vragen en de antwoorden van het college:
Vraag 1:
Is het college bekend met dit nieuws?
Antwoord:
Ons college is bekend met de publicatie op de website van RTL-nieuws.
Vraag 2:
a Was het college ten tijde van de overname op de hoogte van een bonus voor de topmanvan Nuon?
b Zo ja, wat heeft het college met deze informatie gedaan?
c Zo niet, is het college na de overname van dit feit op de hoogte gebracht?
Antwoord:
a Nee, waarbij wij nadrukkelijk aantekenen dat wij afstand nemen van de suggestie als dat nu al zou zijn vastgesteld dat er sprake is geweest van een bonus. De Zweedse krant Svenska Dagbladet heeft recentelijk een artikel gepubliceerd met daarin de bewering dat de voormalig bestuursvoorzitter van Nuon een bonus zou hebben ontvangen. Ook het artikel op de website van RTL is niet met feiten gestaafd. In opdracht van de Board of Directors van Vattenfall loopt momenteel een onafhankelijk onderzoek naar de vermeende
bonus.
b Gelet op antwoord a niet van toepassing.
c Nee, waarbij wij opmerken dat er geen sprake is van "feiten".
Vraag 3:
Zijn er bij de overname afspraken gemaakt over dergelijke beloningen? Valt een mogelijke bonus van 6 miljoen euro binnen deze afspraken?
Antwoord:
Wij zijn bekend met de afspraak dat het personeel van Nuon een gratificatie van Nuon heeft ontvangen in verband met de splitsing van Nuon voorafgaande aan de overname van Nuon door Vattenfall. De hoogte van de gratificatie was afhankelijk van het aantal dienstjaren bij Nuon en bedroeg maximaal € 6.000,- bruto. De leden van de Raad van Bestuur zijn uitgesloten van deze gratificatie. Een en ander is ook aan uw Staten medegedeeld in de Statennotitie ter voorbereiding van de aandeelhoudersvergadering van Nuon op 17 juni 2009 (zie PS2009-331). Voorts zijn wij ermee bekend dat in die periode de bezoldiging van de leden van Raad van Bestuur van Nuon, naast een vast salaris en pensioencompensatie, een variabele component kende (korte en lange termijn bonus) die niet gerelateerd is aan verkoop en/of overname. Een en ander is ook uitvoerig weergegeven en toegelicht in het jaarverslag van Nuon. Met andere afspraken zijn wij niet bekend.
Vraag 4:
Is het college het met de SP eens dat dergelijke bonussen excessief zijn en niet wenselijk, zeker bij een op dat moment nog publiek bedrijf? Is het college het met de SP eens dat ook voor afspraken over dergelijke bonussen geldt dat ze niet wenselijk zijn?
Antwoord:
Gelet op de beantwoording van de vorige vraag achten wij het niet opportuun een oordeel te vellen over een vermeende bonus tot een bedrag als door de vragenstellers genoemd in hun inleiding.
Vraag 5:
De provincie Gelderland is op dit moment nog aandeelhouder van Nuon zo lang het volledige aankoopbedrag nog niet is uitbetaald. Wat gaat het college in zijn rol als aandeelhouder doen met dit nieuws?
Antwoord:
Zoals in antwoord 2a aangegeven is door de Board of Directors van Vattenfall opdracht gegeven tot een onafhankelijk onderzoek naar de uitingen in onder meer de Zweedse pers over een vermeende bonus aan de heer Løseth. De heer Løseth heeft in een persverklaring kenbaar gemaakt dat hij volledig achter dit onderzoek staat. Vanuit onze positie als aandeelhouder zien wij in dit stadium geen rol voor ons weggelegd en ons college wacht de resultaten van het onafhankelijk onderzoek af.
Vraag 6:
Tijdens het verkoopproces is de Nuon Energy Public Assurances Foundation opgericht. Deze stichting zou zich namens de publieke aandeelhouders richten op de naleving van een aantal afspraken met een publiek belang. Wat gaat deze stichting ondernemen in dit verband?
Antwoord:
De Nuon Energy Public Assurances Foundation heeft een aantal taken die specifiek zijn omschreven in de aandeelhoudersovereenkomst. Het onderhavige onderwerp behoort hier niet
toe, zodat wij ervan uitgaan dat het bestuur van de stichting niet in actie zal komen.
Gedeputeerde Staten van Gelderland
C.G.A. Cornielje - Commissaris van de Koning
drs. P.P.L. van Kalmthout - secretaris
- Zie ook:
- Algemeen Bestuur
- Statenvragen
- Alliander / NUON