h

Netwerkbeheerder Liander heeft zich onterecht rijk gerekend

1 oktober 2014

Netwerkbeheerder Liander heeft zich onterecht rijk gerekend

Uit onderzoek blijkt dat regionale netbeheerders ze jarenlang voor flinke bedragen te veel of juist te weinig in rekening gebracht bij consumenten en bedrijven. Ook Liander, en dochter van Alliander, waar de provincie Gelderland aandeelhouder van is. De Gelderse SP wil van Gedeputeerde Staten weten of ze gaan aandringen op verlaging van de tarieven.

Netwerkbedrijvenhebben ze jarenlang voor flinke bedragen te veel of juist te weinig in rekening gebracht bij consumenten en bedrijven. Dat heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) ontdekt. Per saldo is er twintig miljoen euro te veel gerekend. De netbeheerders moeten het teveel  verrekenen doordat ze volgend jaar lagere maximale tarieven moeten hanteren.

Ook netwerkbeheerder Liander heeft onterecht hoge kosten opgegeven. De ACM heeft de maximale tarieven voor deze netwerkbeheerder daarom met bijna 6 % naar beneden bijgesteld. Volgens De Gelderlander van 4 juli j.l. was Liander per huishouden per jaar de duurste netwerkbeheerder - naar nu blijkt als gevolg van foute berekeningen.

Op 30 juni 2014 publiceerde Liander haar jaarverslag waaruit bleek dat 18 directeuren meer verdienen dan de Balkenendenorm. Daarnaast ontvangen een aantal andere medewerkers eveneens meer dan volgens de Wet Normering Topinkomens is toegestaan. In de Raad van Commissarissen van moederbedrijf Alliander zitten vijf leden zitten boven de norm en gunnen zich zelf een overgangsregime.

De provincie Gelderland is aandeelhouder van Alliander, Liander is daar een volledige dochter van. SP-Statenlid Agnes Lewe heeft daarom de volgende vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten:

1. Bent u bereid om als aandeelhouder in te zetten op een verlaging van tarieven en het niet benutten van de maximaal toegestaane tarieven?

2. In dit verband is de buitensporige beloning van directeuren, managers en toezichthouders  extra stuitend. Bent u bereid om bij Alliander aan te dringen op een versnelde afbouw van de salarissen naar de toegestane “Balkenendenorm”?

Reacties

Netwerkbeheerder Liander zit in een veel te groot jasje,6500 man personeel en men huurt er ook nog eens een 100 man in van andere bedrijven,hoe verzin je het. regelmatig zie ik hier en hier is Ermelo dat Liander een klein klusje heeft waar een man aan het werk is en vervolgens verschijnen er dan nog eens zes van die grote bussen van bovengenoemde instantie en die komen dan waarschijnlijk voor psychische ondersteuning o.i.d. Een dagje cursus R.O.C Harderwijk,staan 25 bussen de hele dag niks te doen,hoe kan dit allemaal 2013 522 miljoen winst gemaakt en toch de tarieven weer verhogen. hoe leg je dit uit aan de gebruikers.?????

Reactie toevoegen

U bent hier