h

SP geeft plannen kassengebied Bommelerwaard onvoldoende

24 februari 2015

SP geeft plannen kassengebied Bommelerwaard onvoldoende

Foto: Wikimedia

Wat de SP betreft is het provinciaal inpassingsplan voor de Bommelerwaard voor een andere inrichting van dit gebied met veel kassen, niet goed genoeg. Er is onvoldoende rekening gehouden met de leefbaarheid voor de mensen in het gebied en de gevolgen voor het landschap. Daarom stemt de Gelderse SP tegen het plan.

Het Inpassingsplan voorziet in het concentreren van de tuinbouw in de Bommelerwaard. Het biedt tuinders de mogelijkheid om op lange termijn in extensiveringsgebieden te blijven, in één geval zich zelfs nieuw te vestigen. Volgens de SP is er te eenzijdig gekozen voor het economische belang van de tuinders.

SP Statenlid Agnes Lewe: “Het plan heeft veel te weinig draagvlak in de Bommelerwaard. Dat komt omdat de pijn niet eerlijk is verdeeld. Er wordt onvoldoende rekening gehouden met de omwonenden. Verkeersproblemen, lichtvervuiling en de opoffering van het landschap aan grootschalige tuinbouw brengen de leefbaarheid van het gebied in gevaar.”

De landschappelijke inpassing van kassen in de Bommelerwaard is volgens de SP niet afdoende. Agnes Lewe: “Dat is slechts camouflage, camouflage die nodig is als je industriële tuinbouw wilt realiseren in een open landschap. De vraag is nog maar of tuinders dit op hun grond willen realiseren. Hoe dan ook verdwijnen er te veel stukken van het kwetsbare, open landschap.”

Dat het open landschap nu wordt opgeofferd aan een industrietak die tanende is vindt de SP niet verstandig. Elders in de provincie is er een overschot aan ruimte voor tuinbouw. Lewe: “Een paar weken geleden nog kregen we een brief van de gemeente Lingewaard over de problemen in het tuinbouwgebied Bergerden: er is te veel ruimte voor glastuinbouw! Het is een kwestie van wachten tot we een soortgelijke brief uit de Bommelerwaard krijgen. Maar dan is het leed al geleden voor de bewoners van de Bommelerwaard.”

Reactie toevoegen

U bent hier